Friday, 21 February 2014

Buku: Ulu Yam di Liverpool

Penulis: Nazali Noor

Buku kali ini adalah kisah kehidupan seorang pensyarah yang berhijrah daripada Ulu Yam ke Liverpool. Tertarik dengan buku tersebut kerana sememangnya saya adalah peminat buku travelog, saya membeli secara online dan meminta bantuan dari seorang rakan untuk membawanya ke Birmingham. Beliau juga menyambung pengajian seperti saya. Buku ini baru juga dilancarkan tahun lepas setelah beberapa bulan saya tiba di bumi ratu ini.

UYDL banyak mengisahkan tentang kehidupan peribadi penulis daripada sejak kecil sehinggalah kejayaannya menjadi pensyarah kanan di Liverpool John Moores University, malah berjaya membeli rumah sendiri di England biarpun penulis bukan berstatus PR.

Saya dapat simpulkan bahawa peribahasa Melayu "berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian" memang menjadi satu motivasi terbaik bagi mereka yang pernah mengalami kesusahan. Allah juga telah meyakinkan sebanyak dua kali di dalam Surah al-Insyirah bahawa setiap kesusahan pasti ada kesenangan. Penulis banyak berkongsi tentang cabaran dan ujian yang beliau hadapi telah membakar semangatnya untuk memperolehi kesenangan di kemudian hari, terutama untuk membalas jasa orang-orang yang baik di sekelilingnya dan menjanjikan kebahagiaan buat isteri dan anak-anaknya.

Liverpool memang popular dengan pasukan bolanya yang memegang kata-kata "You Never Walk Alone". Jadi tidak hairanlah penulis sekeluarga adalah penyokong tegar pasukan tersebut. Saya belum berkesempatan ke stadium bola Liverpool biarpun pernah bermalam di Liverpool ketika mengikuti rombongan ke Scotland akhir tahun lepas. Rasanya pengalaman satu malam di Liverpool terlalu sedikit untuk diceritakan. Insyaallah saya dan suami pasti mengunjungi lagi ke Liverpool kerana di situ terletaknya jeti untuk menaiki feri menuju ke Isle of Man, tempat idaman suami menonton perlawanan lumba motorsikal.

Berbalik kepada buku UYDL, kisah-kisah di dalamnya tidak begitu tersusun. Malah ia lebih bercorak santai berbanding buku Aku Melayu di Kota Inggeris yang juga menceritakan travelog kehidupannya yang menyambung pengajian di Lempeter, UK. Kedua-dua buku ini mempunyai kekuatan yang tersendiri. Tetapi ada satu kelebihan penulis yang tidak saya nafikan ialah tulisannya mampu mengubah perasaan pembaca bertukar kepada sedih, cemas, dan gembira. Ada juga beberapa bahagian di dalam UYDL yang bersifat keagamaan, dan seronok membaca apabila anak-anaknya dipupuk dengan nilai-nilai Islam walaupun membesar di tanah barat.

Saya akhiri entri kali ini dengan peribahasa Melayu "Hujan emas di negeri orang, lebih baik hujan batu di negeri sendiri." Sesungguhnya saya pasti penulis (dan saya) merasakan kehidupan di negara orang ini seperti dihujani emas yang tidak henti. Terlalu banyak perbezaan jika dibandingkan dengan negara sendiri. Ambillah emas-emas tersebut, dan berkongsilah dengan keluarga dan sahabat kita yang dihujani batu di tanah Melayu. Inilah yang saya fikirkan sekiranya tiba-tiba terlintas di fikiran saya untuk terus menetap di bumi Inggeris ini sekiranya selesai pengajian kelak..

Saadah Khair,
Dari JB ke Birmingham.

No comments:

Post a Comment