Saturday, 25 May 2019

Tujuh Tahun


Seperti biasa, dia akan bangun dulu. Basuh pinggan di sinki dan panaskan makanan semalam untuk bersahur setiap hari. Setelah selesai, barulah dikejutkan isteri yang tidur diapit anak-anak kiri dan kanannya. 

Seperti biasa juga, anak kedua akan bangun jika ibunya bangun. Hanya ada beberapa hari sahaja mereka dapat sahur berdua. Pasti si anak mahu menemani sama ada makan bersama atau menangis minta ditidurkan semula. 

Cuma pada hari ini, anak kedua masih belum berjaga. Ibu dan Ayah dapatlah menikmati sahur dengan tenang buat seketika. 

“Abang ingat tak hari ni hari apa?”
“25 haribulan”
“Hari apa?”
Anniversary kita”
“Hehe, ingatkan dah lupa”
“Orang ingatlah”

Tapi, mereka sepakat bahawa sambut ulangtahun perkahwinan tahun ini akan dibuat di rumah sahaja. Memandangkan anak kedua masih dikuarantin dek virus jahat bernama chicken pox

“Saya baru rancang nak tempah berbuka di luar hari ni”
“Takpelah, tunggu adik baik dulu”
“Ok, kita sambut lambat sikit lah tahun ni ya”
“Ok”

Tujuh tahun adalah tempoh yang baik untuk terus bertoleransi. Sejujurnya, masih gaduh sehingga kini. Tapi salah seorang pasti akan mengalah. Mengalah juga bukan bererti kalah. Tudak mengalah pun tidak bererti menang. Ia bukan soal siapa kalah atau menang. Perkahwinan bukan sebuah perlumbaan, tapi saling memberi dan memahami antara satu sama lain. 

Tujuh tahun juga mungkin masih tempoh yang pendek untuk mengenal luar dan dalam. Kadangkala kita faham dan dalam masa yang sama sengaja untuk tidak faham. Kerana memahami itu sebuah proses yang panjang untuk sebati dalam sebuah ikatan yang terbina. 

Alhamdulillah untuk tujuh tahun yang bahagia ini. 
Alhamdulillah kerana masih setia di sisi, walaupun banyak kekurangan diri. 
Alhamdulillah atas nikmat Tuhan yang melimpahkan kasih sayang buat keluarga ini. 

Salam cinta dan sayang!
Semoga Allah berkati kita dan zuriat kita semua.


Sunday, 19 May 2019

Dua tahun selepas pemergian Ayah

Bismillahirrahmanirrahim

Ramadan sudah masuk ke fasa yang kedua. Begitu pantas masa berlalu, tapi saya mengharap bahawa saya masih bukan sama seperti selalu yang membiarkan masa berlalu - kadang-kadang tanpa tuju... Tahun ini genap dua tahun Ayah pergi menghadap Ilahi. Ada sesuatu yang terbuku di hati untuk diluahkan di sini...

Dalam dua tahun ini, rasa rindu kepada Ayah tidak setebal dahulu. Tapi doa buat Ayah masih tetap tudak putus agar syurga Firdaus menjadi destinasi terakhir buat Ayah bahagia, jika ada rezeki kita akan bertemu kembali di sana. 

Dalam dua tahun ini, saya masih bergenang jika melihat apa sahaja yang berkaitan Ayah. Terutama kenang-kenangan yang pernah catatkan di media sosial. Saat-saat Ayah pergi tanpa saya di sisinya sehingga kini saya kesalinya...

10 Mei 2017, satu-satunya kenangan menjaga Ayah di hospital, menemani Ayah pulang ke rumah menaiki ambulans, dan Ayah pergi 10 hari kemudian.

Dalam dua tahun ini, setiap kali Ramadan menjelma, pasti ingatan kepada Ayah semakin menebal. Gigihnya solat dan qiyammu. Gigihnya bacaan Quranmu. Pasti terbayang-bayang juga zamanku masih kecil di mana Ayah menasihatkan agar sabar dalam berpuasa, serta ada upah khas buat yang puasa penuh dan khatam Quran. 

Tetapi,

Dalam dua tahun ini juga, terasa semakin jauh pemisah antara kita. Kadang-kadang saya lupa untuk sentiasa bercerita tentang Ayah kepada dua anak lelaki - yang seorang pernah bertemu Ayah, dan seorang lagi lahir hanya ada selepas pemergian Ayah.

Dalam dua tahun ini juga, sudah lama tidak menziarahi pusara Ayah.  Malah, pulang ke negeri kelahiran sendiri juga agak jarang saat ini. Tetapi saya wajibkan diri untuk sentiasa berhubung dengan Emak, sebagai pengganti diri yang jauh di mata tetapi dekat di hati. 

Dalam dua tahun ini juga, terlalu banyak yang ingin dikongsi. Tanggungjawab membesarkan anak semakin hari semakin terasa. Tanggungjawab sebagai pendidik dan juga pelerja juga terlalu banyak tapi masih boleh lagi untuk dibahagikan masa untuk bersama keliatga. Alhamdulillah buat masa ini saya masih bertahan dan boleh menguruskan masa serta tanggungjawab yang ada. Ayah sedikit sebanyak menjadi inspirasi. 

Dalam dua tahun ini juga, entah kenapa merasakan ada jurang antara adik beradik. Antara sebab ialah jarak jauh untuk berjumpa. Jika pulang ke Johor pun belum tentu saya dapat temui semuanya. Anak-anak buah pun semakin besar semakin tidak tahu rupa mereka bagaimana. Jika Ayah ada, pasti akan sering diingatkan bahawa silaturrahim itu sangat penting dan saling berhubung antara satu sama lain.

Alhamdulillah Emak masih ada. Lalu masih ada penguat untuk kami bertukar berita. Saya mengharap kami semua boleh berkumpul dan bermesra, tanpa ada tercalar hati antara satu sama lain. Maafkan diri ini yang sentiasa menggunakan alasan jauh untuk berhubung. Maafkan diri ini jika lupa untuk bertanya khabar. Maafkan diri ini kerana kadangkala mementingkan diri sendiri...

Tahun-tahun yang mendatang, harapanku, agar tidak pernah melupakan Ayah. Moga Allah terima doa anak yang kurang berbakti ini sebagai penerus amalan Ayah untuk dihisab segala kebaikannya. Moga Allah jauhkan Ayah dari azab siksa kubur dan panasnya Jahannam. Moga Allah kurniakan husnulkhatimah dan kekalkannya di dalam syurgamu.

Allahumma Amin..

Sampai ketemu lagi, Ayah
16021939 - 20052017


Monday, 6 May 2019

Ramadan 1440H


Image result for ‫للَّهُمَّ إنَّك عَفُوٌّ تُحِبُّ‬‎

Salam 1 Ramadan 1440H

Semoga Ramadan kali ini dipenuhi dengan kebaikan, keampunan, kesihatan, kekuatan dan keberkatan. 
Amin

Friday, 8 March 2019

Hari Wanita Sedunia dan Pandangan Islam


Hari Wanita telah disambut sejak pada tahun 1908 bersempena satu bantahan dan protes dalam kalangan wanita di Amerika Utara yang menuntut hak untuk mengundi sewaktu pilihan raya di negara tersebut. Bantahan tersebut telah diketuai oleh sekumpulan wanita dari Parti Sosialis Amerika Syarikat dan kemudiannya ia bertukar menjadi hari rasmi bagi golongan wanita.

Namun demikian, tarikh asal sambutan tersebut diadakan adalah pada 28 Februari, tetapi bermula pada tahun 1911, Hari Wanita mula di sambut pada 19 Mac  di Jerman, Austria, Denmark, Jerman dan Switzerland yang melibatkan himpunan besar-besaran dalam kalangan wanita. Sebagai tambahan kepada hak untuk mengundi dan memegang jawatan awam, perhimpunan tersebut juga menuntut hak wanita untuk bekerja, untuk menyertai latihan vokasional dan untuk menamatkan diskriminasi dalam pekerjaan.

Pada tahun 1913 dan 1914, Hari Wanita Antarabangsa juga menjadi mekanisme untuk membantah Perang Dunia Pertama. Sebagai sebahagian daripada pergerakan keamanan, wanita Rusia menyambut Hari Wanita Antarabangsa pertama mereka pada bulan Februari. Tetapi di Eropah, sambutan diadakan pada atau sekitar 8 Mac tahun berikutnya, wanita mengadakan perhimpunan sama ada untuk membantah peperangan atau untuk menyatakan solidariti dengan aktivis lain.

Kemudian pada tahun 1917, wanita di Rusia sekali lagi memilih untuk memprotes dan mengadakan mogok untuk “Roti dan Damai” (Bread and Peace) pada bulan Februari (yang jatuh pada 8 Mac pada kalendar Gregorian). Empat hari kemudian, Czar menyerahkan diri dan kerajaan sementara memberi hak kepada wanita untuk mengundi. Bermula pada tahun 1975, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu mula merayakan Hari Wanita Antarabangsa pada 8 Mac yang berterusan sehingga pada hari ini.

Pada tahun 2019, tema sambutan yang dibawa oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu ialah “Think equal, build smart, innovate for change” (Fikir kesaksamaan, bina dengan kebijaksanaan, berinovasi untuk perubahan). Tema ini diangkat atas dasar menumpukan kepada kesaksamaan gender dan pemerkasaan wanita dalam pelbagai bidang termasuk sosial, ekonomi, politik dan kebudayaan.

Tambahan daripada tema tersebut, kempen untuk Hari Wanita Antarabangsa pada tahun 2019 ini ialah #BalanceforBetter yang membawa mesej untuk menggalakkan kehidupan yang seimbang untuk masa depan yang lebih baik. Ia merupakan sebuah mesej positif agar wanita dapat menyeimbangkan peranan dan tanggungjawabnya dalam pembangunan negara, masyarakat dan keluarga.

Image result for balance for better

Keseimbangan dan Wasatiyyah dalam Islam

Konsep keseimbangan ataupun wasatiyyah adalah sebuah prinsip yang telah dibawa oleh Islam seperti mana yang disebut secara komprehensif di dalam al-Quran dan Hadis Nabi SAW. Beberapa Ulama telah mentafsirkan bahawa wasatiyyah bukan sahaja berada di pertengahan, tetapi ia menuntut kehidupan yang sederhana, seimbang, dan adil dalam pelbagai aspek kehidupan. Ia penting bagi semua individu sama ada lelaki mahupun wanita untuk menjauhkan diri daripada perbuatan ekstrem dan melampau yang boleh menjatuhkan imej agama itu sendiri. Top of Form

Sebagai wanita, konsep wasatiyyah ini perlu diamalkan secara praktikal dalam kehidupan harian. Wanita digalakkan untuk mengamalkan keseimbangan dalam menunaikan hak dan tanggungjawab, iaitu tidak berlebih-lebihan dengan sesuatu tugasan dengan mengabaikan tanggungjawab yang lain. Sebagai contoh, Islam tidak melarang wanita untuk bekerja di luar rumah, tetapi dalam masa yang sama, wanita juga perlu memastikan bahawa tanggungjawabnya sebagai ibu dan isteri dilaksanakan dengan baik dan amanah.

Zaynab al-Ghazali pernah berkata bahawa: “Islam tidak melarang wanita daripada aktif dalam kehidupan awam. Ia tidak menghalang mereka daripada bekerja, masuk ke dalam politik dan menyuarakan pendapat mereka, atau apa-apa sahaja, selagi itu tidak mengganggu misi yang pertama iaitu tanggungjawab seorang ibu dan isteri.” Walaupun tanggungjawab domestik adalah penting bagi wanita, wanita juga perlu berpendidikan dan berpengetahuan bukan hanya dalam prinsip-prinsip Islam tetapi juga menyeluruh kepada aspek-aspek yang lain, supaya mereka juga diberi ruang dan peluang untuk menyumbang dalam membangunkan agama, negara, dan bangsa.

Islam mengiktiraf Hak Wanita

Walaupun terdapat beberapa usaha yang mengkaitkan sambutan Hari Wanita dengan agenda Barat, perlu difahami bahawa Islam adalah sebuah agama yang mengiktiraf hak dan peranan wanita. Beberapa contoh kisah wanita telah dinyatakan dengan jelas di dalam al-Quran, malah sebuah surah telah dikhaskan buat wanita bagi membuktikan keistimewaan seorang wanita.

Hak wanita yang telah dinyatakan di dalam al-Quran termasuklah hak untuk mendapat pendidikan, hak memilih pekerjaan, hak menyertai politik, hak memperolehi harta pusaka, hak dalam undang-undang, dan hak-hak sivil yang sesuai dengan sifat wanita. Hadis-hadis Nabi juga mengakui hak-hak yang dimiliki oleh kaum wanita, malah Nabi Muhammad SAW secara peribadinya menghormati wanita dan mengiktiraf sumbangan besar yang telah diberikan oleh wanita khasnya pada zaman baginda.

Walaupun demikian, tuduhan bahawa Islam sebagai agama yang menindas wanita masih ada disebabkan oleh sistem patriarki yang telah diserap menjadi sebuah budaya dan amalan yang sukar untuk dihapuskan dalam kalangan umat Islam itu sendiri.

Oleh itu, pada Hari Wanita yang disambut seluruh dunia ini, ayuh membuang persepsi bahawa Islam menyekat hak kebebasan wanita, dan membangkitkan semula prinsip-prinsip agama yang memandang tinggi terhadap kedudukan wanita. Ia adalah tanggungjawab bersama untuk menghormati wanita dan peranannya dari aspek teori dan juga praktikal dalam masyarakat yang penuh cabaran pada masa kini.

Wanita adalah golongan istimewa yang diberikan hak, tanggungjawab dan perlindungan yang istimewa di dalam Islam. Hak wanita perlu diperjuangkan secara sama-rata dengan berlandaskan syariah Islam, bukannya berdasarkan kebebasan hawa nafsu dan logik akal semata-mata. Malah, mesej keseimbangan yang dibawa perlu diterjemahkan dengan bahasa wahyu, bukan bahasa nafsu. Kini, perbahasan utama terletak kepada perlaksanaan dan tindakan yang perlu diambil bagi menjamin kesejahteraan dan kebahagian yang seimbang duniawi dan ukhrawi.

**Tulisan ini telah disiarkan di laman web WAFIQ, boleh rujuk di SINI.

Tuesday, 12 February 2019

Pengajaran daripada Sky Castle

Bismillahirrahmanirrahim

Akhirnya, tamat juga menonton drama bersiri Korea yang benar-benar memberi tamparan hebat buat saya yang bergelar Ibu. Saya memang penggemar k-drama, tetapi sejak berumur kini (tapi masih muda), saya memilih untuk menonton drama yang benar-benar mengandungi pengajaran dan boleh memberi impak positif kepada diri saya sebagai penonton. Untuk k-drama yang bertajuk Sky Castle ini, it is highly recommended!

Image result for Sky Castle

Sky Castle merupakan nama bandar swasta mewah yang didiami oleh doktor, profesor dan keturunan elit . Ia dibina oleh presiden pertama universiti Joo Nam, yang merupakan universiti terbaik di Korea. Kebanyakan penduduk adalah doktor dan profesor sekolah undang-undang di universiti. Drama ini menerangkan semua selok-belok bagaimana bangsawan membuat anak-anak mereka masuk ke universiti tertinggi. Ia adalah drama yang yang memaparkan keinginan materialistik ibu bapa kelas atas di Korea, yang bersungguh-sungguh untuk menjadikan anak-anak mereka mengikut kehendak ibu bapa yang mengejar nama, kuasa dan kedudukan tinggi.

Persoalannya, siapakah ibu yang wajar dijadikan contoh?

Ibu Yong Jae yang membunuh diri selepas mengetahui kebenaran bahawa anaknya ingin membalas dendam kepada ibubapanya yang memaksanya untuk belajar bersungguh-sungguh dan menjadi doktor. Kebahagiaan yang dirasa apabila berita anaknya diterima masuk ke sebuah universiti bertaraf tinggi hanyalah sementara, kerana anaknya melarikan diri dan sengaja meninggalkan diari untuk ibunya tahu perasaanya selama ini.

atau

Ibu Yeh Suh yang menyembunyikan identiti diri dan sanggup membuat apa sahaja demi kejayaan anaknya tanpa mengambil kira kesan di sebalik tindakannya. Walaupun demikian, beliau adalah seorang ibu yang tidak mahu anak-anaknya mengalami kehidupan yang pernah dialaminya suatu ketika dahulu. Akhirnya beliau menyerahkan semua bukti dan mengambil keputusan untuk berubah apabila menyedari bahawa kejayaan anaknya hanya akan bernilai di atas usahanya sendiri tanpa menipu atau menindas orang lain.

atau

Ibu Soo Hoon yang sering bersandar kepada kejayaan orang lain, berbangga dengan kedudukan dan mementingkan kecantikan hartanya berbanding perasaan anaknya sendiri. Tetapi, dia juga yang bersikap empati kepada masyarakat di sekelilingnya, dan tidak mahu sesuatu yang buruk berlaku kepada anaknya setelah anaknya cuba melarikan diri daripada rumah.

atau

Ibu Se Ri yang mempunyai ketegangan rumahtangga apabila mendapat tahu anaknya menipu diterima masuk ke Harvard, dan berselisih faham dengan suaminya yang hanya mementingkan gred  dan kedudukan yang tinggi. Dia memperjuangkan bahawa perasaan anak untuk merasa gembira adalah kebahagiaan yang tiada tandingannya, dan berjaya mengubah pandangan negatif suaminya.

atau

Ibu Woo Joo yang menyayangi anak tirinya seperti anaknya sendiri dan memberi kebebasan untuk anaknya membuat pilihan sendiri, malah berjuang habis-habisan untuk menyelamatkan anaknya daripada tuduhan membunuh. Tekad untuk menyebarkan kebenaran sehingga dikhianati, tetapi bangkit semula di atas sokongan suaminya yang penyayang. Beliau juga menulis kisah yang berlaku di dalam Sky Castle supaya tidak berulang dan dijadikan pengajaran.

atau

Ibu Hye Na yang menyembunyikan rahsia sehingga ke akhir hayatnya apabila anaknya hanya mengetahui rahsia tersebut setelah ibunya meninggal dunia. Biarpun begitu, anaknya berbangga kerana mempunyai ibu sepertinya kerana kesusahan yang mereka hadapi sebenarnya menjadi sumber kekuatan untuk mereka meneruskan kehidupan.

atau

Ibu Kay yang ingin memindahkan penderitaan yang dialami kepada anak dan keluarga orang lain. Anaknya yang bijak telah berubah menjadi kurang upaya sebagai akibat daripada percubaannya untuk membunuh suaminya yang meminta cerai dan ingin hak penjagaan terhadap anak tersebut. Beliau juga merasakan bahawa orang lain perlu merasakan apa yang dirasa sehingga sanggup merosakkan banyak keluarga, dan akhirnya ditangkap atas semua jenayah yang dilakukannya.

atau

Ibu Kang Joo Soon yang tidak menyedari bahawa anaknya yang hampir mencecah umur 50 tahun tidak boleh membuat keputusan dan merasa kekosongan di dalam diri. Beliau masih lagi berada di takuk yang sama bahawa kedudukan dan kekuasaan adalah segalanya, sehinggalah kejadian yang menimpa anak dan cucu-cucunya membuka mata bahawa tindakanya adalah salah dan mementingkan diri sendiri.

Jawapan kepada persoalan di atas terletak pada penonton untuk mengambil pengajaran yang baik daripada k-drama ini. Kenapa watak ibu yang paling banyak diketengahkan? Ia bukan bermakna bapa tidak memainkan peranan dalam sesebuah keluarga. Tetapi ibu dilahirkan sebagai manusia yang sentiasa melebihkan anaknya berbanding dirinya sendiri.

Terpukul dengan kata-kata ini: "Mothers are the most selfish person in the world - Kim Joo Yong" bahawa betapa benarnya sikap mementingkan diri yang dimiliki oleh seseorang ibu bukanlah untuk diri mereka sendiri, tetapi untuk anak yang sangat disayangi. Tetapi sikap tersebut juga boleh membahayakan diri sendiri sekiranya tindakan yang diambil hanyalah akan menjadi sebuah penyesalan di akhir nanti. Sikap ini memerlukan rasional. sokongan keluarga dan juga kekuatan iman, hanya dengan ini, ibu mampu berfikir dengan baik sekiranya sesuatu terjadi kepada anak mereka.

Malah sebagai ibu, kata-kata ini benar-benar membuatkan saya berfikir dengan lebih mendalam: "Who cares whether they acknowledge you or not? I just want to be happy – Cha Se Ri" Anak-anak hanya mahu bahagia, gembira dan seronok dengan keluarga, bukanlah untuk dibanding-bandingkan atau dijulang atau dilemparkan pujian atau diberi kemewahan atau dipaksa melakukan sesuatu yang tidak disukai. Mereka punya suara yang perlu didengari dan dihormati. Tindakan yang anak-anak lakukan semuanya adalah hasil daripada didikan ibubapa. Benar bahawa iman dan ilmu tidak boleh diwarisi, tetapi sekurang-kurangnya ibubapa perlu berusaha untuk memberikan yang terbaik buat anak-anak tanpa melakukan penindasan kepada orang lain.

"They (children) are not some tools that can fix your (a parent's) inferiority complex. They are not sandbags that you can use to vent your anger - No Seung Hye" Sangat benar! Anak bukan tempat untuk melepaskan kemarahan, bukan juga tempat untuk menutup kelemahan seseorang ibu atau pun bapa. Mereka adalah amanah dan tanggungjawab. Sayang untuk disayangi. Hormat untuk dihormati. Biarpun anak-anak masih kecil, mereka mempunyai hak untuk dihormati dan disayangi.

Di akhir episod, "The greater your suffering, the greater your enlightenment - Hwang Woo Joo" Kata-kata ini tersimpul sebuah kebenaran bahawa dengan kegelapan barulah kita menghargai cahaya, dengan kesusahan barulah kita menikmati erti kesenangan, dan dengan penderitaan barulah kita mengenal sebuah kebahagiaan.

Saya akhiri dengan sedutan video di bawah dengan lirik lagu tema drama ini untuk direnungkan bersama.


We all lie.
tell you the truths
sometimes we laugh and easily lie.
Alright. it’s a.. it’s faker

Shout it out.
What you want for the world
Money, Honor, Beauty
Everything you want
Play with a mask to hide the truth
People cheat each other. right?

Is this really true?


Lima Kebenaran dalam Kehidupan

Bismillahirrahmanirrahim

Begitu cepat masa berlalu, dan kepentingan masa tiada siapa pun yang dapat menafikan. Malah, Allah telah bersumpah dengan masa. Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar dalam keadaan yang merugikan, kecuali orang-orang yang beriman, beramal soleh, saling menasihati dalam kebenaran, dan saling menasihati dalam kesabaran.

Entri kali ini merupakan nasihat yang dijadikan sebagai panduan dan peringatan buat diri saya. Terinspirasi daripada Aida Azlin yang berkongsi tentang 5 Life Truths that Soothed, Slapped and "Shookt" Me dalam Tuesday Love Letter pada hari ini, saya juga ada lima (dan mungkin lebih) kata-kata yang menjadi pegangan hidup yang dikutip daripada pengalaman sendiri dan orang lain.

Pertama: "Dengan harta kita mungkin kaya, tetapi dengan ilmu kita tidak akan papa kedana"

Ini adalah nasihat Ayah yang akan saya pegang sehingga mati. Allahummaghfirlahuwarhamhu. Akhir bulan ini genap dua tahun Ayah meninggalkan kami, tetapi wallahahi saya tidak pernah melupakan Ayah dan setiap bait kata-katanya yang penuh nasihat dan doa. Ayah bukan orang senang, malah dia tidak mewariskan harta buat kami adik beradik melainkan ilmu yang dia bekalkan buat kami. Alhamdulillah kami berlima diberikan pendidikan yang baik dan kami semua sedang berjuang menjadi anak yang baik kepada Emak yang masih ada untuk kami menabur bakti. 

Dengan ilmu, kita mungkin tidak kaya harta, tetapi cukuplah untuk meneruskan kehidupan tanpa mengemis di jalanan. Dengan ilmu, kita mungkin juga akan kaya, tetapi bukan untuk berbangga kerana hidup untuk memberi itu lebih bererti nilainya.

Kedua: "Ikut hati mati, ikut rasa binasa, ikut nafsu layu"

Ketika remaja, emak suka menyebut kata-kata ini dan jiwa memberontak saya sering menjawab: "habis tu nak ikut apa?" Emak tidak menjawab secara langsung, walaupun dalam bebelannya itu terdapat jawapan untuk saya gunakan akal untuk berfikir. Hanya akal yang boleh menjinakkan hati, rasa, dan nafsu. Hanya akal yang bisa mengawal. Dewasa kini, barulah saya mengerti kerana hati sentiasa berbolak-balik, rasa pula sentiasa berubah-ubah, dan nafsu hanyalah keinginan yang diingini buat sementara. 

HAMKA telah pun berkata: "Hawa nafsu membawa kesesatan dan tidak berpedoman dan akal menjadi pedoman menuju keutamaan. Hawa nafsu menyuruh mengelamun, berangan-angan, tetapi akal membuat pertimbangan."

Ketiga: Baca, baca, dan baca

Membaca adalah jambatan ilmu. Saya jadikan membaca bukan sekadar hobi, tetapi ia perlu dididik menjadi rutin kehidupan. Ayah juga menjadi inspirasi untuk terus membaca, dan adalah menjadi tanggungjawab saya untuk menjadikan rutin ini sebagai satu keseronokan untuk anak-anak saya pula. Usah kedekut untuk membeli buku baru, tetapi jangan pula menjadikan buku sebagai perhiasan semata-mata. 

Tetapi di samping membaca, banyakkan juga berdoa supaya apa yang dibaca itu menghasilkan ilmu yang bermanfaat, bukanlah ilmu yang memudaratkan. Sebagai pembaca juga, ilmu yang diperolehi adalah untuk sentiasa memperbaiki diri dan bukan untuk mencari kesalahan orang lain. Semakin meningkat umur, semakin kita perlu menilai buku mana yang perlu dijadikan bahan bacaan, kerana apa yang dibaca itu bakal menggambarkan diri kita.

Related image

Keempat: "Treat the way you like to be treated"

Jika diterjemahkan, ia berbunyi begini "layan orang lain seperti mana yang kamu suka dilayan". Saya masih berusaha untuk menghadamkan kata-kata ini dan mengamalkannya dalam kehidupan harian, sama ada di rumah bersama suami dan anak-anak, di pejabat dengan rakan sekerja, dan di kelas bersama anak murid, atau di mana-mana sahaja. Tidak dinafikan kadangkala kita akan bertemu dengan perkara-perkara (atau orang-orang) yang negatif, dan bagaimana kita berhadapan dengannya adalah sebuah latihan untuk kita sentiasa memandang positif dan memberi layanan yang baik.

Jika kita tidak suka dilakukan sedemikian, ubah cara kita berfikir, bercakap, dan bertindak.

Kelima: Berkejaran dalam melakukan kebaikan

Ia merupakan firman Tuhan di dalam Surat Al Baqarah ayat 148. Malah terdapat banyak ayat al-Quran yang menyuruh melakukan kebaikan. Walaupun demikian, ayat ini mengandungi perkataan kunci iaitu fastabiqu yang bermaksud berkejar, berlumba-lumba, dan bersegera untuk berbuat baik, melakukan kebaikan, menyebarkan kebaikan, menyuruh kepada kebaikan.

Perlumbaan ini adalah di antara akal, hati, dan nafsu, bukan untuk berlumba dengan orang lain. Ia adalah bertujuan untuk menyucikan jiwa dan mendidik hati untuk tunduk kepada arahan Tuhan dan menikmati arahannya dengan berlapang dada. Amalan untuk melakukan kebaikan disokong oleh banyak hadis-hadis Nabi SAW. Antara yang sering menjadi peringatan ialah hadis berikut: Rasulullah SAW bersabda: "Sesiapa yang dapat menunjukkan suatu kebaikan (kemudian diikuti dan dilakukan kebaikan tersebut oleh seseorang yang lain) maka dia akan mendapat pahala seperti orang yang melakukannya." (Hadith riwayat Muslim, No.Hadith : 1893)

Selamat melakukan kebaikan!

Wallahua'lam

Wednesday, 30 January 2019

Afeef dan Tadika Pertama

Bismillahirrahmanirrahim

Januari 2019 hampir berakhir, dan masa begitu cepat berlalu meninggalkan kita. Sukacitanya untuk saya kongsikan di sini bahawa Afeef telah pun masuk ke sebuah tadika berhampiran dengan rumah sejak 2 Januari 2019. Sehingga hari ini, Afeef masih menangis setiap pagi kerana pada hakikatnya dia masih menyesuaikan diri.

Afeef membesar di depan mata kami berdua dalam tempoh yang lama. Ketika di Birmingham, alhamdulillah kami bergilir-gilir menjaga Afeef di rumah dan dia didedahkan ke taska agak lewat ketika kami pulang ke Malaysia dan kami berdua terikat dengan 8 jam bekerja di pejabat. Afeef mengambil masa yang agak lama untuk menyesuaikan diri di tempat baru. Dia hanya selesa dengan Ibu dan Ayah sahaja, tetapi apabila dia sudah mengenali seseorang, dia dah boleh bergaul dengan sangat mesra.

Di Taska pertama (Desa Anggerik), Afeef ambil masa hampir 3 minggu untuk tidak menangis setiap kali dihantar waktu pagi. Di Taska kedua (Salak Perdana), saya serahkan pada suami sebab cuti berpantang, dan Afeef masih juga menangis dalam sekitar dua-tiga minggu juga. Di Taska ketiga (Desa Jati & kemudian berpindah ke Kasturi Height), Afeef agak ok pada awalnya kerana ada adiknya, tapi lama kelamaan dia menangis juga setiap kali hantar pagi walaupun Afnan tidak pun menangis. Oleh yang demikian, saya dah pun menjangkakan yang Afeef akan mengambil masa yg agak lama untuk dia rasa seronok pergi ke sekolah.

Setelah 20 hari bersekolah, banyak perubahan positif yang boleh dilihat. Dia suka untuk ajak berkawan apabila jumpa kanak-kanak yang hampir sebaya dengan dia di mana-mana je. Dia mudah untuk diajak berbincang walaupun kadang-kadang dia sukar untuk ekspresi kemahuan dia. Dia banyak ingat apa yang dipelajari di sekolah dan mengulang-ngulang bacaan yang bermain dia minda dia bila-bila saja, dan di mana-mana saja. Dia masih cuba untuk ingat nama kawan-kawan baru dan mula rasa selesa. Dia dah kenal muka cikgu-cikgu dan boleh beri kerjasama. Dia boleh beri fokus yang agak lama pada sesuatu aktiviti di rumah.

Sebagai ibu, saya sangat berharap taska, tadika, dan sekolah adalah medan dia untuk menuntut ilmu dan bergaul dengan rakan-rakan. Ada perkara yang dia boleh belajar melalui buku dan permainan, dan ada juga perkara yang dia boleh belajar melalui pergaulan. Saya juga tidak bergantung sepenuhnya kepada guru untuk mendidik dia, kerana saya mempunyai peranan yang sangat besar untuk mendidik dan memberikan yang terbaik buat dia.

Tadika hanyalah permulaan sebuah perjalanan yang masih panjang. Semoga air mata dia yang mengalir sebelum pergi ke sekolah adalah perjuangan untuk dia ingati bahawa menuntut ilmu itu adalah sebuah jihad dan memerlukan pengorbana, dan semoga ia menjadi kekuatan untuk Afeef menjadi seorang yang berilmu dan berkhidmat untuk masyarakat pada suatu hari nanti.

Ibu sayang Afeef!