Wednesday, 28 December 2011

Wordless Wednesday #6

Books shopping to end 2011 and to welcome 2012

**Are we ready to meet a new year with new mission?

Tuesday, 20 December 2011

Takziah!

17.12.2011

Salam Takziah kepada keluarga abang sulung yang ditimpa musibah. Doa dari jauh dititip buat semua ahli keluarga yang terlibat dalam kemalangan tersebut. Semoga satu-satunya abang yang saya ada itu tabah dan kuat menjalani detik-detik yang mendatang.

Bukankah Tuhan mengulang dua kali ayat yang berbunyi "Setiap selepas kesusahan ada kesenangan, dan setiap kesusahan ada kesenangannya" di dalam Surah al-Insyirah.. 

Abang Zul sekeluarga di London pada tahun 2004. Kakyun bertudung putih.
Foto diambil dari BLOG kakyun.

Cuma yang dirisaukan adalah kondisi anak saudara sulung yang bernama Khairunnisa. Keadaan agak kritikal di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru. Masih teringat sewaktu kelahiran cucu pertama emak dan ayah ini, ia sangat memberi cahaya kegembiraan buat kami sekeluarga. Pandai mengambil hati orang lain, bijak, cantik, cukup pakej. Tingginya saja sudah mengalahkan makciknya ini. Moga Allah memberi kekuatan mental dan fizikal kepada kak yun. Semoga Kak yun terus tabah dan sabar. Sedih benar melihat teman-teman di FBnya yang tidak putus-putus memberi kata semangat, yang menunjukkan juga kak yun mempunyai hubungan baik dengan rakan-rakan sekolahnya..

Get well soon dear! Love you a lots~

Salam Takziah juga buat seorang teman lama. Pernah bersekolah sama, dan melanjutkan di universiti yang sama. Kini beliau sedang menyambung Sarjana di UPM. Takziah di atas pemergian ayah beliau juga ayah mertua beliau pada bulan yang sama. Ayah mertua beliau menghembuskan nafas terakhir seminggu sebelum majlis pernikahannya, manakala ayah beliau pula berjumpa Ilahi beberapa minggu setelah dia bergelar isteri. Turut merasa kesedihannya kerana pernah berjumpa dengan Arwah ayahnya. Sangat baik. Nasihatnya sering menyusuk jiwa kerana kata-katanya jujur dari hati. Semoga Allah memberi kekuatan kepada beliau untuk tabah meneruskan kehidupan. Ada hikmah yang sangat besar apabila Allah mengurniakan suami kepadanya setelah pemergian kedua Ayahnya yang tersayang, akan tetapi kasih Ayah tetap tidak berbelah bagi....

Love you ANis~

**Bersediakah kita dengan kehilangan orang tersayang??

Wednesday, 14 December 2011

Tuesday, 13 December 2011

Negeri Utara

Edisi Jelajah Negeri Utara selama dua hari tiga malam, 9-11 Disember 2011.

Perjalanan bermula dari Nilai - Gombak - Padang Serai - Penang - Changlun - Kuala Perlis - Gombak - Nilai. Penat yang memuaskan. Sekalung penghargaan ditujukan kepada Kak Ummi Haryati dan suaminya Ali serta anak kecilnya Hannah kerana sudi menumpangkan saya dan Fadelah untuk menghadiri Majlis Perkahwinan Kak Syifa di Padang Serai, Kedah. Ya, memang jauh. Perjalanan ini diadakan bagi mengenang persahabatan yang terjalin di antara kami yang bermula di Taman Ilmu dan Budi, untuk melepaskan rindu pada teman-teman yang masing2 sudah hampir dua tahun tidak bersua muka.

Barakaallahulakum wa Baraka'alaikum wa jama'a bainakuma filkhayr

Ini bukan kali pertama saya melangkah kaki ke Negeri Utara, tapi ini kali pertama saya menaiki kereta bersama kawan-kawan dan merasai betapa jauhnya utara, betapa hijaunya sawah bendang dan betapa gembiranya hati..


Jikalau dulu saya sangat teruja melihat sawah walaupun sudah dibakar, saya semakin teruja melihat warna hijau padi yang terbentang luas, dihiasai burung-burung putih yang bebas berterbangan. Jikalau dulu saya sekadar gembira melihat perbezaan kehidupan budaya orang utara, kini saya agak gerun kerana saya bakal menjadi orang utara!

Walau berbeza arah, utara atau pun selatan.. Kita semuanya sama. Manusia yang sama, mati akan dikapankan oleh kain putih yang sama, ditanam dengan cara yang sama - Ini adalah dialog Ayah Dhia sebelum menghembuskan nafas yang terakhir, Nasihat ayah kepada anak perempuan yang telah berkahwin, tambahnya lagi "Taat kepada Zikir, Dhia!". Ah! Pengaruh Dhia memang hebat! hehe..

Ada apa ek di Selatan untuk membuat hati orang Utara berbunga-bunga melihat Selatan??

Berfikir jauhh....

Wednesday, 7 December 2011

Hadith: Ilmu


Rasulullah SAW telah bersabda:

مَنْ سَلَكَ طَرِيقًا يَطْلُبُ فِيهِ عِلْمًا سَلَكَ اللَّهُ بِهِ طَرِيقًا مِنْ طُرُقِ الْجَنَّةِ وَإِنَّ الْمَلَائِكَةَ لَتَضَعُ أَجْنِحَتَهَا رِضًا لِطَالِبِ الْعِلْمِ

وَإِنَّ الْعَالِمَ لَيَسْتَغْفِرُ لَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَمَنْ فِي الْأَرْضِ وَالْحِيتَانُ فِي جَوْفِ الْمَاءِ 

وَإِنَّ فَضْلَ الْعَالِمِ عَلَى الْعَابِدِ كَفَضْلِ الْقَمَرِ لَيْلَةَ الْبَدْرِ عَلَى سَائِرِ الْكَوَاكِبِ

وَإِنَّ الْعُلَمَاءَ وَرَثَةُ الْأَنْبِيَاءِ وَإِنَّ الْأَنْبِيَاءَ لَمْ يُوَرِّثُوا دِينَارًا وَلَا دِرْهَمًا وَرَّثُوا الْعِلْمَ فَمَنْ أَخَذَهُ أَخَذَ بِحَظٍّ وَافِرٍ

Barangsiapa meniti satu jalan untuk mencari ilmu, niscaya –dengan hal itu- Allah jalankan dia di atas jalan di antara jalan-jalan syurga. Dan sesungguhnya para malaikat membentangkan sayap-sayap mereka kerana ridha terhadap tolibul ilmi (pencari ilmu). 
Dan sesungguhnya seorang ‘alim itu dimintakan ampun oleh siapa saja yang ada di langit dan di bumi, dan oleh ikan-ikan di dalam air. 
Dan sesungguhnya keutamaan seorang ‘alim atas ahli ibadah seperti keutamaan bulan purnama daripada seluruh bintang-bintang. 
Dan sesungguhnya para ulama itu pewaris para Nabi. Para Nabi itu tidak mewariskan dinar dan dirham, tetapi mewariskan ilmu. Baramngsiapa yang mengambilnya maka dia telah mengambil bagian yang banyak.  

[HR. Abu Dawud no:3641; Tirmidzi no:3641; Ibnu Majah no: 223; Ahmad 4/196; Darimi no: 1/98. Dihasankan Syeikh Salim Al-Hilali di dalam Bahjatun Nazhirin 2/470, hadits no: 1388]

Catatan SLAB


Dua minggu berkursus SLAB benar-benar mengkocakkan minda dan jiwa. Kini, barulah saya mampu mencoret sedikit catatan untuk saya kenang dan boleh diimbas semula oleh anak-anak saya nanti (cewahh).

Kursus Metodologi Penyelidikan Bagi Staf Bakal Bercuti Belajar atau lebih dikenali sebagai SLAB telah diadakan selama dua minggu pada 14-22 November 2011 di Nilai Springs Resort Hotel, Nilai, N.Sembilan. Alhamdulillah perancangan sudah dibuat awal untuk menghadiri kursus ini terutama mengganti kelas-kelas tutorial para pelajar dan penyediaan tajuk serta proposal ringkas.

Syukur kerana menghadiri kursus ini bagi membuat persediaan awal fizikal dan mental untuk menyambung belajar ke arah yang lebih tinggi. Syukur juga kerana bertemu dengan ramai ilmuwan yang tidak lokek berkongsi ilmu dan pengalaman terutama kepada generasi muda. Syukur juga kerana bertemu ramai kenalan baru dari pelbagai latar belakang yang membolehkan kami bertukar-tukar pendapat dan cerita yang berbeza. Syukur sangat kerana peluang ini adalah hadiah dari Tuhan!

Agak sukar jika dikongsikan setiap slot yang berharga di dalam ruangan yang sempit di sini. Tapi ingin saya simpulkan beberapa perkara yang perlu menjadi peringatan buat diri saya.

Pertama. BACA, BACA, BACA dan BACA. Perkataan ini diulang-ulang oleh hampir semua penceramah ketika kursus. Walaupun memang baca adalah kegemaran saya, baca yang dimaksudkan oleh prof-prof terbabit perlu disertakan bersama ANALISIS dan CATATAN IDEA. Baca mungkin adalah perkara mudah yang boleh dilakukan semua pelajar, tapi membaca akan lebih bermanfaat apabila bahan bacaan dianalisa, dikaji dan dikritik secara sihat, dan perlu membuat penulisan peribadi agar apa yang difikirkan tertulis di atas kertas.

Kedua. CATAT! Prof. Zaiton ada berpesan pada hari ketiga, "If you have any idea, jot it down! As long as the idea is not written, it will be not accepted", sama juga disarankan oleh Prof. Rosalina, "Write anything from your mind in the beginning of your study till the end.." Bukankah sama juga dengan pesanan Ulama;  "قيدوا بالكتابة"

Ketiga. Usah terlalu memberi tumpuan sepenuhnya kepada belajar sehingga mengabaikan tanggungjawab yang lain. Ini adalah peringatan yang sangat penting. Saya sangat tertarik dengan pesana Prof. Madya Dr. Saedah, dia berkata "Do not only focus on horizontal  relationship (with human being), and do not ever forget on Vertical relationship (with God)", malah pesanan demi pesanan diingatkan agar usah pernah lupa pada tanggungjawab sebagai anak, isteri, suami, kakak, abang, emak atau pun ayah ketika bertungkus lumus menyiapkan phD. Mereka adalah sumber inspirasi kejayaan. Kejayaan kita tidak mungkin bernilai tanpa sokongan dari ahli keluarga.

Keempat. Masa.  Bijaklah mengurus dan memanfaatkan masa. Belajarlah untuk multi-tasking bagi memudahkan urusan dan menjimatkan masa. Kerja memang tidak akan habis, tapi kita lah yang harus bijak menghabiskan kerja dengan kadar yang sepatutnya. Menguruskan masa perlu diiringi dengan disiplin diri yang tinggi.

Kelima. Belajar untuk dikritik! Kebanyakan orang yang berjaya pasti akan berhadapan dengan pelbagai cabaran sama ada idea ditolak mentah-mentah, proposal dibuang tanpa dibaca, hujah dikritik habis-habisan. Oleh itu, sentiasa berfikiran positif supaya kritikan tersebut boleh membina daya usaha yang tinggi dan yakin bahawa setiap usaha akan dinilai dan kemudian Insyaallah akan berjaya.

Keenam. Berkongsi. Kongsilah ilmu dengan ramai orang. Minta pendapat dan pandangan orang lain bukan sahaja dari bidang yang sama, tapi dari pelbagai bidang. Ilmu Allah sangat luas. Cendekiawan juga sangat ramai. Melakukan kerja seorang diri selalunya hanya akan menambah beban di minda, berbanding dengan berkongsi dan meminta pendapat orang lain. Kadang-kadang, orang yang tidak disangka mampu memberi pandangan yang baik walaupun hanya sedikit.

Ketujuh. Passion and Patience. Minat dan Sabar. Melakukan sesuatu kerja tanpa minat hanya akan menghasilkan kerja yang sia-sia. Berminat tapi tidak sabar juga hanya akan menghasilkan kerja yang tidak berkualiti. Kedua-dua perkara ini harus ditanam dahulu sebelum melangkah ke alam PhD. Jika tiada minat, berhentilah sekarang, jika tidak mampu bersabar, masih punya waktu untuk anda menukar bidang.

Walaupun hanya tujuh perkongsian, ia sarat dengan pesanan dan peringatan buat diri saya dan kawan-kawan yang bakal menyambung belajar. Bak kata Dr. Rusydan: "When you start, you'll have to finish it! Don't turn back!"

Akhir kalam, ikhlaskan niat untuk belajar kerana Allah, kerana niat utama ini akan membantu dalam mendapat tujuan-tujuan yang lain. Jika niat utama adalah hanya untuk mendapatkan gelaran dan pangkat, ya mungkin kalian akan dapat, tapi kalian pasti kecewa kerana gelaran dan pangkat itu hanyalah sementara di dunia kerana Rahmat Tuhan adalah penting di dunia dan terutama di akhirat kelak.

"Begin with an end in mind"


بالتوفيق والنجاح

Wednesday, 30 November 2011

The Value of Time

Bismillahirrahmanirrahim

It's been a long time for not spending a word here. I am so busy with a lots of work and feel that I want to run away far from that works. The problem here is I am the one who offer myself to do that work, no matter what, I must finish it~

Allah said complete in a Quranic chapter that: "By (the Token of) Time (through the ages), Verily Man is in loss, Except such as have Faith, and do righteous deeds, and (join together) in the mutual teaching of Truth, and of Patience and Constancy." (Qur'an,103:1-3). There must be a good reason why He swear by a time that cannot be seen or feel, but always go faster than us.

The Prophet PBUH also gave a good reminder that: “The majority of humanity is at a loss as they do not recognize the value of two of God’s gifts: Health and (discretionary) time.” (Sahih Bukhari). Man always ignore the value of health and time. They took advantage with this two bounties that if both gone, they will regret for the rest of their life.

Because of this reason, I'm trying to do a paper work to analyze the management of time from Sunnah perspective due to the best example of the Prophet who had many responsibilities as a leader, a governor, a chief commander, and at the same time he was a husband to his wives, a father to his children and a grandfather to his grandchildren.

May Allah help me to complete this paper on time and may this study will benefit others..

A good insight to think about as mentioned below:

To realize the value of ONE YEAR, ask a student who has failed a grade.
To realize the value of ONE MONTH, ask a mother who has given birth to a pre-mature baby.
To realize the value of ONE WEEK, ask an editor of a weekly newspaper.
To realize the value of ONE DAY, ask a daily wage laborer who has kids to feed.
To realize the value of ONE HOUR, ask the lovers who are waiting to meet.
To realize the value of ONE MINUTE, ask a person who has missed the train.
To realize the value of ONE SECOND, ask a person who has avoided an accident.
To realize the value of ONE MILLI-SECOND, ask the person who has won a silver medal in the Olympics.


Let's make our second, our minute, our hour, our day, our week, our month, our year to remember The Almighty~

**I wish that time can stop for a while, but it's impossible.. T_T

Wordless Wednesday #4


Among important things in my life. Please don't get sick~!

Friday, 18 November 2011

Resepi: Pengat Keledek

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ini agak kurang kesibukan, mahu tukar gaya menulis blog pula. Entri kali ini adalah perkongsian resepi dari saya yang masih belajar memasak. Keledek ini diperolehi ketika menyambut Aidiladha tempoh hari di perkampungan orang asli di Gua Musang. Nak masak apa ye...

"Tulah, Emak masak tak nak tengok~!". Ini adalah jawapan emak ketika ditanya bagaimana untuk membuat pengat. Saya tak kisah dengan teguran tersebut kerana memang mengakui saya agak susah untuk menolong masak di dapur. Biarlah ditegur atau dimarah, asalkan saya dapat resepi dan mahu belajar mencuba..

Sejujurnya, saya suka dengan pengat buatan Emak. Tidak terlalu manis, tapi sedap-sedap yang bila makan sekali, pasti nak lagi. Dan saya tidak berpandukan langsung kepada Encik Google kerana saya percaya dengan resepi Emak.


Mula-Mula, basuh keledek dengan bersih dan potong mengikut citarasa masing-masing. Emak kata, potong biar senang nak masuk mulut. Tapi potongan saya selalu gagal. Tak cantik!

Sediakan santan dan asingkan santan cair dan santan pekat.

Kemudian, gunakan santan cair untuk masak keledek yang dah dipotong. Biarkan mendidih dan pastikan keledek tadi sudah lembut. Peringatan keras: Jangan biarkan santan tersebut pecah walaupun masih di tahap awal. Masukkan sedikit garam.


Kalau dah lembut, boleh masukkan santan pekat dan gula melaka dengan sukatan mengikut selera masing-masing. Kacau sehingga sebati. Biarkan mendidih dan warna santan akan berubah cantik. Bagi mereka yang mahu masukkan biji sagu (telur katak), dipersilakan letak sebelum matikan api.


Boleh dihidangkan panas-panas atau sejuk-sejuk.

Selamat Mencuba!

Wednesday, 9 November 2011

Wordless Wednesday #3


Then which of the favours of your Lord will ye deny? [al-Rahman]

Tuesday, 8 November 2011

Eid al-Adha di Pos Brooke

Salam Eid al-Adha 1432H

Alhamdulillah, ini kali kedua menyambut Hari Raya Korban di perkampungan orang asli, di tempat yang sama pada tahun lepas. Sekian lama tidak berkhidmat sebagai sukarelawan, akhirnya berpeluang juga menabur bakti, lari daripada dunia kesibukan bekerja ke hutan belantara..



Program kali ini seperti biasa dianjurkan oleh Yayasan Khalifah dengan kerjasama PERKIM cawangan ASDAF, yang diketuai oleh Encik Syamsul. Di antara sukarelawan yang terlibat ialah Azhar Mohamad dan dua kawan sepejabatnya, Zack dan Man; Kak Shariyah, adiknya Amy dan dua kawannya, Noh dan Shuk; Kak Suhaida (Che De) dan empat pelajar DQ, Shabil, Hafizuddin, Taufiq dan Faiz; juga saya. Tidak dilupakan juga Kak Nor, wakil khas dari JAKIM Kelantan sebagai Chef Utama sepanjang tiga hari dua malam. Enam ekor lembu selamat dikorbankan dan dibahagikan di sekitar kampung kawasan Pos Brooke.

Sedikit perkongsian tentang Hikmah berkorban selain daripada mengingati peristiwa Nabi Ibrahim dan anaknya Nabi Islam, Saidatina Aisyah meriwayatkan daripada Nabi SAW yang bersabda: "Berkorbanlah kamu dengan hati yang redha, sesungguhnya tiap-tiap Muslim yang mengorbankan ke arah kiblat, maka darahnya, kotorannya dan bulunya itu adalah kebaikan dan bakti kepada timbangannya pada Hari Kiamat." (Riwayat Baihaqi)


Istilah berkorban juga sebenarnya tidak terhad kepada mengorbankan haiwan ternakan kerana sesungguhnya menyembelih haiwan korban merupakan saranan untuk berbuat baik kepada diri dan keluarga, serta memuliakan tetangga dan kerabat dan teman- teman dengan bersedekah kepada faqir miskin, tapi ia juga meliputi pengorbanan berbentuk subjektif seperti berkorban tenaga dan juga masa, terutama bagi mereka yang tidak atau belum mampu menjalankan Ibadah Korban.

Korbankanlah tenaga untuk menyampaikan kebaikan dan mencegah keburukan selaras dengan Syariat Tuhan..
Korbankanlah masa untuk berdamping dengan mereka yang berada di dalam kesusahan bagi merasa apa yang mereka rasakan..

Berkorbanlah selagi mana kita mampu untuk berkorban, sebelum terkorban..

Wassalam.

**Doa untuk kesihatan ayahanda dan bonda, yang tidak pernah mengeluh dalam mengejar erti pengorbanan..

Wednesday, 2 November 2011

Book: One More Day

Author: Mitch Albom

I love this book and my reading was ended with cries.. T_T

This book is a family story. 

A son. 
A mother. 
A family. 
A day. 
Yeah, a day that can change everything. 
A day that can fix the feeling of guilty.

I read this book as a daughter of my mother. I wish I can remember and take a note on the moments that my mom stood up for me and the moments that I didn't stood up for my mom, as did by main character of this story. It is a truth when the author said “There's a story behind everything. How a picture got on a wall. How a scar got on your face. Sometimes the stories are simple, and sometimes they are hard and heartbreaking. But behind all your stories is always your mother's story, because hers is where yours begin.” 

This book is truly inspiring and it makes me feel guilty, especially to my own mother. My sins, my mistakes, are really uncountable. I am really hope that she can forgive me and I do pray that Allah will forgive my mother and bless her in this world and the Hereafter. Simultaneously, this book teaches me how to be a good mother indirectly and shows the importance of family. The author said: “Sticking with your family is what makes it a family.”
 
Some readers might say that this story is a fiction only. It was impossible to meet a dead person even in one day. It was just a dream. Say what you wanna say. But a last word to share here, “One day spent with someone you love can change everything.” (Mitch Albom)

The End.

**Mitch Albom never make me disappointed with his writing. His 'Tuesdays with Morrie' was shortly reviewed  HERE.

Wordless Wednesday #2


Is there any specific meaning behind a RING?

Langkah Dua: Alhamdulillah~

29.10.11

Alhamdulillah 'ala kulli ni'mah~

Sekalung penghargaan buat Ayahanda dan Bonda yang tidak pernah berhenti berdoa dan berusaha keras dalam menyempurnakan hari itu..
Penghargaan juga dititipkan buat Abang Zulkilfli sebagai wakil utama Rumah 77, Kak Zuraini dan Kak Zuraidah juga Kak Ida Idayu. Tidak lupa juga kepada Abg Hamidon. Kami juga tidak melupakan arwah Abg Ayob. Buat adik yang jauh, Zikri, terima kasih banyak kerana sudi di "sisi" saya pada setiap masa saya memerlukan kamu..

Anak-anak buah yang ceria-ceria selalu, Nabilah, Farhah, Zaid, Faris, Lukman, Fadwah, Fayyad, Anas, Khairul Hasni, Khairul Anuar. Kalian memang best~ Khairunnisa yang sedang berperang di medan peperiksaan, selamat maju jaya!

Jutaan terima kasih juga kepada pihak yang bakal menjadi sebahagian daripada Rumah 77. Kehadiran kalian sangat dialu-alukan. Mohon maaf sekiranya ada kekurangan dan kesilapan sepanjang tarikh tersebut. Semoga hubungan kekeluargaan ini diberkati Tuhan dan dilindungi RahmatNya.

Istimewa buat si dia. Terima kasih. Semoga langkah kita seterusnya dipermudahkan Allah~


**Tidak dilupakan juga jutaan terima kasih kepada teman-teman yang mendoakan saya. Buat teman-teman yang berkecil-hati kerana tidak menggembar-gemburkan berita ini, saya mohon maaf setulus hati. Kalian tetap dalam senarai untuk majlis saya nanti. Semoga Allah memberkati kalian..

Monday, 24 October 2011

Buku: Khitab wa Zifaf

Masih belum menamatkannya walau Oktober semakin tiba penamatnya..

Ya Allah, Permudahkanlah..

Wednesday, 19 October 2011

Buku: Kota 1000 Menara


Penulis: Farid Rashidi

Satu. Saya memang penggemar travelog. Bermimpi untuk mengelilingi dunia, melihat kebesaran Tuhan, tapi wang saku masih terhad, yang utama harus diutamakan dahulu. Oleh yang demikian, saya gemar membaca tulisan-tulisan pengembara, dan kerana itu juga, buku ini dimiliki dan dihayati.

Dua. Orang pertama di minda ketika membaca tulisan penulis adalah adik bongsu (Zikri) yang berhijrah mencari ilmu di Bumi Tanta selepas Bumi Shoubra. Orang kedua pula ialah kakak saya (Zuraini), orang pertama yang mencapai hasrat ayah yang tidak kesampaian untuk menuntut ilmu di universti tertua Dunia. Saya sering mencampurkan cerita yang didengari daripada mereka dengan penulisan yang dihasilkan penulis. Ada beberapa persamaan. Yang berbeza adalah pengalaman dan perasaan yang tidak akan sama walau mereka menjejaki lokasi yang sama.

Tiga. Bumi Anbiya tidak pernah menghampakan. Penuh cerita dan kajian yang tidak akan menjemukan. Impian untuk menjejaki tanah kinanah tidak akan terpadam. Biarlah bukan untuk mendapat segulung ijazah atau kelulusan, tapi cukuplah sekadar melihat tanah tumpah perjuangan para Nabi dan Ulama, mengambil pengajaran dan merenung keagungan Yang Esa.

Empat. Catatan penulis penuh dengan Muhasabah. Inilah yang harus diterapkan kepada pengembara. Apabila melihat atau mengalami sesuatu pengalaman baru, perlu diimbas semula pengalaman yang dirasai orang-orang terdahulu. Ya, dunia dulu dan sekarang amat berbeza, tapi kita masih bersumberkan sama; Quran dan Sunnah Rasul KekasihNya.

Lima. Travelog hanya akan terhasil apabila pengembara gemar mencatat apa yang dia lihat, rasa dan alami. Contoh terhebat ialah Travelog Ibn Batutah (masih belum berpeluang membaca kisah pengembaraanya). Secara umum, penulis buku Kota 1000 Menara bermula dengan tulisan blog peribadi, dan hasilnya ialah buku ini. Dan saya mengharap agar penulis tidak berhenti mencatat kerana pengalaman tidak akan berkurang, malah bertambah. Begitu juga buat pengembara dunia, catatlah.. agar catatan itu menjadi kenangan dan pengajaran buat generasi akan datang.

Enam. Ada tiga tempat yang paling diminati untuk mnejejakinya; Terusan Suez, Jabal Tur Sina, Kubu Salahuddin al-Ayyubi. Zikri! Tolong bawa saya ke sana! 

Tujuh. Kenapa ya 1000 Menara? Jikalau saya penulis buku ini, saya akan mencatat 1000 bentuk menara yang wujud di Mesir sebagai tatapan mereka yang tidak pernah ke sana. Benar bahawa penulis ada menyatakan sebab kenapa beliau menggelarnya Kota 1000 menara, tapi bukankah lebih baik kuantiti itu dijelaskan secara terperinci.. Ini hanya cadangan semata-mata.

Lapan. Saya pasti menziarahi Ardu Kinanah suatu hari nanti!

Sembilan. TAMAT

Wordless Wednesday #1

It's not only a DREAM~
"Postera Crescam Laude"

Tuesday, 18 October 2011

Hadith: Allah Knows!

This is not about lose and win. We endeavour, Allah determines!

عَنْ ابْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا  عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ مَفَاتِيحُ الْغَيْبِ خَمْسٌ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا اللَّهُ لَا يَعْلَمُ مَا تَغِيضُ الْأَرْحَامُ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَا فِي غَدٍ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَتَى يَأْتِي الْمَطَرُ أَحَدٌ إِلَّا اللَّهُ وَلَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ إِلَّا اللَّهُ وَلَا يَعْلَمُ مَتَى تَقُومُ السَّاعَةُ إِلَّا اللَّهُ

Narrated Ibn Umar, The Prophet PBUH said:
"The keys of the unseen are five and none knows them but Allah:
(1) None knows what is in the womb, but Allah;
(2) None knows what will happen tomorrow, but Allah;
(3) None knows when it will rain, but Allah;
(4) None knows where he will die, but Allah;
(5) and None knows when the Hour will be established, but Allah."

[Sahih Bukhari, Volume 9, Book 93, Number 476] 

**Yeah, Allah knows everything! Allah knows best!

BBW: Heaven for Book Lovers


Big Bad Wolf ended last Sunday (16 Oct 2011). It is the BIGGEST Baddest Book Invasion and Sale in the World, in Malaysia especially. Actually, I kept away my intention to visit BBW for some reason, but there was an invitation from my ex-student to go together. Indeed, I was so happy because I have friends to spend time together with thousand of books. And the next day, I went again to BBW with my elder brother and his kids. Exciting two days with BBW..

Nothing to story much here, but a simple advice to myself: PLEASE read all books that you bought! Thank You!

The Biggest WOLF~! 

Two ex-students a.k.a friends from Seychelles

When boys meet their comics! 

A cute Anas with his Astro Boy!

Still sad because didn't have time to participate programme with Group Baca@

**I'm hiding my own new books ^^. Happy Reading everyone!

Monday, 17 October 2011

Ada Apa Dengan Transformers?


Catatan ini adalah sesi perkongsian setelah menghadiri Seminar Memperkasa Budaya Kerja Terbilang pada dua minggu lepas. Sesi pertama agak menarik minat kerana olahan dan persembahan adalah gaya kreativiti penceramah. Keseluruhannya berkaitan tentang aspek PERUBAHAN. Beliau mengambil contoh watak Transformers di dalam sebuah filem yang akan berubah dari sebuah kenderaan (kereta, motor, bas, lori) kepada sebuah robot canggih serbaguna pada waktu ia diperlukan untuk berubah.


Persoalannya, jika Transformer berubah saat ia diperlukan melawan musuh, lalu mengapa manusia perlu berubah??
  • Perubahan adalah satu tuntutan kehidupan. Kehidupan berlawanan dengan kematian. Andai Makhluq tidak berubah, semua akan musnah, kerana hanya Khaliq yang tidak berubah dan Dia yang menentukan perubahan.
  • Syarat untuk mencapai kecemerlangan. Perubahan yang dituntut di dalam Islam adalah mengajak untuk berubah dari buruk kepada baik, dari baik kepada yang lebih baik.
  • Bukan sahaja menuju kecemerlangan, tapi perubahan membantu untuk mengekalkan kecemerlangan. Renungi Surah al-Mukminun yang menunjukkan bahawa orang-orang beriman akan berjaya, tapi bukan sekadar iman, tapi memerlukan tindakan dan perubahan.
  • Setelah berubah, rasailah nikmat perubahan yang dilakukan. Perubahan adalah nikmat, dan hanya mereka yang berubah ke arah yang lebih baik yang dapat merasakan nikmat tersebut.

Akan tetapi, ramai yang takut berubah. Di antara sebab-sebabnya ialah:
  • Takut dengan apa kata orang
  • Takut perubahan tidak kekal lama
  • Takut untuk hidup dengan cara kehidupan baru
  • Takut dengan bayang-bayang sendiri 

Takut memang tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah, mereka yang mahu berubah harus BERANI untuk berubah dan MAHU untuk berubah. Transformer selalunya mahu berubah dan tidak pernah taut atau gentar dengan perubahan yang dilakukan. Sebagai manusia, ada beberapa faktor yang mempengaruhi dan mendorong melalukan perubahan, antaranya:
  • Ilmu yang ada perlulah dimanfaatkan.
  • Wujud kesedaran di dalam diri.
  • Apabila timbul kesedaran, perlu ada keinginan untuk berubah
  • Persekitaran yang baik juga membantu untuk berubah
  • Dan harapan terkahir ialah mengharapkan Hidayah daripada Allah

Bagaimana pula untuk menjana perubahan?
  • Carilah ilmu sebanyak-banyaknya
  • Ubahlah tabiat yang biasa dilakukan
  • Ubahlah sikap dan cara kita berfikir. Jadilah positif!
  • Berdisiplin!
  • Berniatlah kerana Allah. Meletakkan wawasan dan target kerana kebaikan.

Bila harus berubah? Ini harus ditetapkan oleh diri sendiri. Bukankah Allah berfirman di dalam Surah al-Ra'du, ayat 11, "Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya."

Jika memang benar sukar untuk berubah, letaklah niat untuk berubah, dan mulakan dengan sedikit demi sedikit. Allah itu Maha Mengetahui. Dan kita harus mengetahui apa cabaran-cabaran untuk berubah. 
  • Nafsu! Andai syaitan diikat di bulan Ramadan, nafsu tetap tidak diikat. Kawal nafsu kerana ikut nafsu itu lesu. 
  • Syaitan. Ini janji mereka kepada Allah untuk menyesatkan anak-anak Adam sehingga hari Kiamat. Abaikan hasutan syaitan dan cuba perangi mereka dengan kekuatan dalaman (zikrullah)
  • Rakan-rakan. Bersahabatlah dengan mereka yang menjual minyak wnagi, nescaya akan melekat sedikit kewangian yang ada.
  • Tabiat. Ubahlah sikap kebiasaan dan biasakanlah melakukan kebaikan.
  • Suasana. Hidup di dalam lingkungan dan persekitaran yang baik akan mengajak kita melakukan kebaikan yang sama.

Setelah berubah, bagaimana pula cara untuk mengekalkan perubahan? Transformer tidak boleh mengekalkan perubahan yang telah dilakukan, tapi manusia yang berakal harus mengekalkan perubahan, terutama perubahan yang mengarah kepada kebaikan.
  • Selalulah berfikiran positif.
  • Amalkan kehidupan yang berdidiplin
  • Berbicara dengan diri sendiri tentang perubahan yang dilakukan.
  • Membayangkan imej diri yang diinginkan
  • Nasihat menasihati antara satu sama lain
  • Jangan pernah berhenti untuk berDOA

Pilihlah samada untuk berubaha atau diubah, berubah atau rebah!
Perubahan walau sekecil mana, tetap akan mengubah dunia..

Selamat berubah.

Wednesday, 5 October 2011

Sebulan


Genap sudah sebulan.. 
Sebulan ini, masih belajar menyesuaikan diri di tempat baru
Sebulan ini, merasa beratnya amanah digendong
Sebulan ini, fikiran masih bercelaru ke situ dan ke sana
Sebulan ini, lidah masih kekok berbahasa syurga
Sebulan ini, buku dan laptop menjadi teman setia
Sebulan ini, masih juga merindu suasana lama

Tidak sampai sebulan, bakal mendapat gelaran baru
Tidak sampai sebulan, banyak yang harus diubah menuju kebaikan
Tidak sampai sebulan, pengurusan masa mesti ditambahbaikan
Tidak sampai sebulan, doa dan ibadat perlu terus dipertingkatkan

Sebulan memang tidak terasa
Tapi 30 hari macam lama pula
Masih tiada beza..
Sebulan dan 30 hari sebenarnya sama..

Sebulan...

5.31pm
5.10.2011
Saadah Khair

Tuesday, 4 October 2011

Love Poems: Khalil Gibran



“You were born together, and together you shall be forevermore. 
You shall be together when the white wings of death scatter your days. 
Ay, you shall be together even in the silent memory of God. 
But let there be spaces in your togetherness, 
And let the winds of the heavens dance between you. 

Love one another, but make not a bond of love: 
Let it rather be a moving sea between the shores of your souls. 
Fill each other's cup but drink not from one cup. 
Give one another of your bread but eat not from the same loaf 
Sing and dance together and be joyous, but let each one of you be alone, 
Even as the strings of a lute are alone though they quiver with the same music. 

Give your hearts, but not into each other's keeping. 
For only the hand of Life can contain your hearts. 
And stand together yet not too near together: 
For the pillars of the temple stand apart, 
And the oak tree and the cypress grow not in each other's shadow.” 



“Hearts united in pain and sorrow
will not be separated by joy and happiness.
Bonds that are woven in sadness
are stronger than the ties of joy and pleasure.
Love that is washed by tears
will remain eternally pure and faithful.” 


**Special dedication to You-Know-Who-You-Are

Monday, 3 October 2011

Pameran Buku Terapung 2011



Terbaca sebuah perbincangan forum di dalam komuniti Pembaca Buku (GRMY) tentang kehadiran sebuah kapal yang mengandungi lebih dari 5000 jenis buku sangat mengujakan. Saya terus menyimpan tarikh untuk ke sana, Alhamdulillah dapat juga ke sana 1 Oktober yang lepas. Pertamanya, terima kasih untuk war-war berita tersebut, boleh baca di SINI dan SINI. Keduanya, terima kasih buat sahabat yang sudi memandu dan menemani saya.

Sedia maklum bahawa ini adalah pameran buku terapung yang terbesar pernah diadakan di dunia. Di Malaysia, mereka menuju ke Penang pada 18 Ogos 2011 sebelum mendarat di Pelabuhan Klang bermula daripada 29 September sehingga 23 Oktober 2011. Wang untuk masuk sangat berpatutan, hanya RM3 untuk parkir kenderaan, dan RM1 untuk masuk ke dalam pameran, malah percuma kepada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun. Harga buku-buku juga dijual dengan mengikut kadar unit, iaitu 100 unit bersamaan RM8. Harga paling mahal hanya mencecah RM80, bersamaan 1000 unit. Kesemua nilai matawang boleh diterima untuk transaksi jual beli.




Dimaklumkan juga bahawa kapal ini ada berkait rapat dengan organisasi dakyah Kristian. Sedikit latar belakang kapal boleh dibaca di SINI. Ada beberapa saranan supaya tidak membeli buku-buku yang dijual kerana keuntungan yang ada akan disalurkan kepada misi dakyah tersebut.

Poster kapal yang ditulis keratan kandungan Bible di atasnya

Pendapat peribadi saya mengatakan bahawa tiada salahnya untuk pergi mengunjungi pameran tersebut kerana pengalaman menaiki kapal tidak mampu dirasai oleh semua orang. Ini juga kali pertama saya melihat Kapal Star Cruise yang sangat besar sebaik sampai sahaja di Terminal Glenn. Dalam 15 minit setelah itu, kapal tersebut pun memulakan perjalanannya menuju ke destinasi yang saya juga tidak tahu. Barangkali kapal tersebut memberhentikan atau mengambil penumpang di Pelabuhan Klang dalam tempoh yang ditetapkan. Rasanya besar kapal tersebut hampir sama dengan Titanic (anggaran imaginasi sahaja). Kapal Logos Hope tidaklah sebesar mana dan ruang yang dibenarkan masuk adalah terhad kepada pengunjung.



Lambaian Kapal Star Cruise

Jika diteliti buku-buku yang dijual dan dipamerkan, ada benar bahawa banyak unsur-unsur agama Kristian yang telah diketengahkan. Malah, pengunjung Muslim harus berhati-hati ketika memilih bahan bacaan kerana boleh menggugat Iman dan Akidah. Walaupun yang demikian, tiada tegahan untuk membeli kerana mereka yang membaca seharusnya membezakan kandungan buku yang perlu diambil dan apa yang perlu dijauhi, sebelum digunapakai dalam kehidupan harian seorang Muslim.

Di sini, saya mendapati bahawa usaha penyebaran dakyah mereka agak berjaya dengan menggunakan sebuah kapal yang diuruskan oleh ramai sukarelawan daripada seluruh dunia. Masyarakat Islam boleh menjadikannya sebagai contoh dalam penyebaran Dakwah Islam melalui bentuk penulisan dan karya-karya hebat penulis Muslim. Dan keuntungan hasil jualan boleh disalurkan untuk membantu fakir miskin di seluruh dunia. Mungkin suatu hari nanti, Muslim boleh mengambil contoh daripada pembinaan Bahtera Nabi Nuh dan menggunakannya dalam menyebarkan Islam kepada masyarakat Islam dan bukan Islam.


Semoga kita tidak mudah terpedaya dengan agenda halus Kuffar, malah terus berfikir dan berbakti dalam usaha menyampaikan ilmu walau hanya sepotong ayat.

Wallahua'lam

**Banyak gambar boleh dilihat di SINI (Facebook)

Tuesday, 27 September 2011

Rumah Awangan

Gelaran 'Rumah Awangan' diberikan sejak pertama kali mendiami rumah yang menghadap awan ini setiap hari. Rumah ini sangat istimewa. Rumah pertama yang disewa, pertama kali juga mempelajari erti kehidupan bersendiri bersama dua teman baru yang tidak pernah dikenali sebelum ini.

 Pandangan dari bilik

Pandangan di depan pintu rumah 

Lupa tarikh pertama menjejaki rumah ini, tapi seingat saya selepas perayaan Tahun Baru Cina tahun lepas, barangkali Disember (agak-agak sahaja). Informasi dari internet banyak membantu, perkenalan pertama dengan rumah ini terus jatuh cinta. Kecil, lengkap, bergaya juga selesa. Paling penting, harga yang mampu dibayar setiap bulan tambahan dengan kadar keselamatan dan kemudahan yang terjaga.

Pertama kali duduk berjauhan dengan Taman Ilmu dan Budi, tapi persekitaran di sini tidak jauh berbeza. Ramai bangsa asing yang sering berpusu-pusu ke Masjid apabila mendengar azan. Masih ada bahasa asing yang kedengaran ketika menaiki lif bersama. Malah, ada rakan sekelas saya berbangsa Arab juga duduk di bangunan yang sama!

Kenangan yang paling tidak boleh dilupakan ialah kemahiran memasak saya bertambah dua kali ganda baik. Maaf kerana puji diri sendiri di sini. Sikap M untuk memasak di rumah Johor berubah apabila dapur kecil Rumah Awangan sering menjadi medan menghabiskan masa. Asalnya, saya sangat cemburu dengan seorang rakan rumah yang sering masuk ke dapur setiap kali pulang dari bekerja. Kata-katanya yang saya tidak akan lupa ialah: "Praktis untuk kehidupan selepas berumahtangga". Entah kenapa, dapur itu juga sering memanggil saya untuk rajin sehingga ditegur oleh rakan serumah setelah duduk beberapa bulan, "bulan ni, Adah paling rajin masuk dapur". Alhamdulillah, saya sudah boleh mengaku yang 'Saya sudah pandai masak~!' (walaupun tidak sesedap mana)

Beberapa kali juga orang tua saya sudah menginap di Rumah Awangan ini, termasuklah kakak dan dua anak buah saya. Alhamdulillah mereka selesa, saya bahagia.

Kini, rumah itu tinggal memori. Setahun lebih benar-benar buat saya gembira, di samping dua rakan serumah yang baik belaka. Seorang sudah bergelar Puan dan bakal menjadi Ibu. Seorang lagi sudah berjawatan hebat dan akan pindah juga tidak lama lagi. Dan saya yang sudah menginap di rumah sewa baru akan sentiasa mengenang rumah yang penuh dengan kenangan ini..


Oktober 2011 adalah saat melambai Rumah Awangan..
Jutaan terima kasih kepada tuan rumah yang melengkapi rumah dengan penuh keselesaan. Terima kasih juga buat Shiera Hadzir dan Hidayan Sabran kerana menjadi rakan serumah yang sangat baik. Semoga Allah membalasa segala jasa baik kalian.

**Masih teringat cerita-ceriti Rumah Peradaban milik seorang teman.

Hadith: Wasatiyyah


Narrated by Anas bin Malik, 
A group of three men came to the houses of the wives of the Prophet  asking how the Prophet PBUH worshipped (Allah), and when they were informed about that, they considered their worship insufficient and said, "Where are we from the Prophet as his past and future sins have been forgiven." 
Then one of them said, "I will offer the prayer throughout the night forever." 
The other said, "I will fast throughout the year and will not break my fast." 
The third said, "I will keep away from the women and will not marry forever." 
Allah's Apostle PBUH came to them and said, "Are you the same people who said so-and-so? By Allah, I am more submissive to Allah and more afraid of Him than you; yet I fast and break my fast, I do sleep and I also marry women. So he who does not follow my tradition in religion, is not from me (not one of my followers)."

Hadith - Sahih Bukhari Volume 7, Book 62, No. 1

**Emotions and Feelings need to be balanced too~

Jazakumullah



Whoever is not thankful for graces
runs the risk of losing them;
and whoever is thankful,
fetters them with their own cords.
(Ibn Ata'illah, Kitab al-Hikam)

First and foremost, AlÍamdulillÉh, all praise is to Allah, for without His supreme will and guidance, this dissertation could never be completed, and may peace and blessings be upon His beloved Messenger; Prophet Muhammad e, for being the inspiration and significant core in this research.

This research is indebted to the help, support and encouragement of many people. My sincere gratitude and respect is firstly expressed to my supervisor, Assoc. Prof. Dr. Ismail Abdullah for patiently supervising me and giving his insightful guidance, advice and valuable comments throughout my research. May Allah bless him and his family with the best reward here and the Hereafter.

My deepest appreciation goes to all lecturers who have taught me at the International Islamic University Malaysia, especially from the Department of Qur´Én and Sunnah Studies in particular, Head of the Department, Dr. Mohd. Shah Jani, Prof. Dr. Muhammed Abul Lais, Assoc. Prof. Dr. Layth SuÑud Jassim, Assoc. Prof. Dr. Sohirin Solihin, Assoc. Prof. Dr. Saad Eldin Mansore, Dr. Ahmed El-Mogtaba Bangga, Dr. Shayuthy Abdul Manas, Dr. Sofiah Samsuddin, Dr. Fathiddin Beyanouni, Dr. Radwan Jamal, Dr. Serdar Demirel, and Sr. Zunaidah Mohd. Marzuki. Not forgeting Sr. Jariah Mohamed, the secretary of the Department of Qur´Én and Sunnah Studies, for extending her help regarding the processing of this research.

My earnest and infinite gratitude goes to my beloved parents, Hamisan@Khair bin Salam and Ratnah Wati bt A. Sonhadji, for their continuous duÑÉ and constant confidence which are really meaningful to my success. My sincere appreciation is due to my brothers and sisters, Zulkifli and Ida Idayu, for sharing ideas and opinions, Zuraini and Hamidon, for contributing love and understanding, Zuraidah and Husaini, for handing cheerful support, and not to forget to Muhammad Zikri, for encouraging me from time to time.

My thanks are also extend to all my friends and colleagues, their prayers, love, encouragement, guidance and moral support that I can never repay. Not forgetting, the financial support by GMVB IIUM Ummatic Scholarship is gratefully acknowledged. I pray to AllÉh the Almighty to give them what is the best in this world and in the Hereafter.

Last but not least, I would like to thank everyone who has contributed directly or indirectly to the completion of this research, whose names are innumerable to be mentioned in this limited space, may Allah SWT bestow His Mercy and Blessings upon all of us.

**Actually, there are so many names were not mentioned in this acknowledgment of my M.A Dissertation which need to be highlighted here. Special thanks to Mohd Shahrizal Nasir for being my second supervisor who patiently gave comments and critics, and Mohd Firdaus for always supporting me during joy and sorrow. Thousand thanks to Siti Aidah Tulimin, Siti Maryam Hasni, Siti Hawa Ahmad, Siti Anis, Syimamarsni, Zakki Azani, Kamarul Amree, Hamidi Ismail, Fadil Rashid and ALL fellow friends who directly or indirectly contributed idea and encouragement in completing this thesis. Jazakumullahukhairankathira~

Monday, 26 September 2011

Langkah Satu: Allah, Permudahkanlah..




Bukankah setiap perjalanan dan kejayaan yang berhasil akan bermula dengan langkah yang pertama? .
Kau permudahkanlah ya Allah..

Allahumma yassir~

**24 & 25 September 2011

Endless Ukhuwwah

Endless Ukhuwwah
Ukhuwwah yang tiada penamatnya..

Kalau dikupas semula bila persahabatan ini bermula, panjanglah ceritanya. Tapi nak dipendekkan cerita, saya sangat gembira setelah seharian meluangkan masa bersama teman-teman ex-JASA.

Sebenarnya dah lama berlalu, dah lama juga nak mencoret di sini. Jadi tak mahu cerita panjang lebar, kongsi gambar je boleh?







Please click My Facebook to view more pictures.

Hopefully, this is not our last gathering and of course there will be next wedding, next meeting, next gathering. May Allah bless this friendship!