Wednesday, 5 March 2014

Mahu menyambung PhD?

Bismillahirrahmanirrahim

Entri kali ini saya tujukan khas kepada rakan-rakan yang merancang untuk melanjutkan pengajian kedoktoran (phD) di dalam apa sahaja bidang.

1. Betulkan Niat

Bukankah setiap amalan kita bermula daripada sebuah hasrat dan niat? Di dalam hadith Nabi telah menyebutkan bahawa "Setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan" (Hadith Bukhari & Muslim). 

Sekiranya niat menyambung PhD hanya kerana untuk mendapatkan gelaran, pangkat dan gaji yang lebih besar, hanya sekadar itulah yang Tuhan makbulkan. Sekiranya niat menyambung PhD adalah untuk menyahut seruan untuk menuntut ilmu dan menyumbang sesuatu kepada ummah, insyaallah juga Allah akan penuhi. Sekiranya niat menyambung PhD kerana dipaksa atau mengikut trend semasa, ia hanya akan menjadi sia-sia.

Betulkan niat dan perbaiki niat anda sepanjang proses PhD berjalan. Jadikan usaha untuk menyambung pengajian ini adalah kerana untuk mendekatkan diri dengan Tuhan, bukan untuk berbangga kepada manusia.


2. Plan, Plan and Plan

Fail to plan is plan to fail, oleh itu buatlah perancangan dengan sebaik-baiknya. Rancang sejak awal dengan WH questions sebelum menyambung pengajian. Sebagai contoh: Apa syarat2 kemasukan universiti? Universiti mana yang mahu dipilih? Bila mahu mulakan pengajian? Bagaimana mahu memohon?

Dan sediakan backup plan yang banyak.. Sebagai contoh: Jika universiti A tolak permohonan, pastikan ada universiti lain yang boleh kita cuba untuk memohon lagi. 

Rancang juga sumber kewangan dengan baik. Mohon apa sahaja biasiswa yang berkaitan dan boleh  mula rancang permohonan cuti belajar. Sekiranya sudah berkeluarga, usah abaikan perancangan untuk pasangan dan anak-anak. Sebagai contoh: suami/isteri perlu mohon cuti atau berhenti kerja, dan isu persekolahan anak-anak.


3. Mulakan Survey

Setelah merancang, work your plan! Buka laman web semua universiti yang berkaitan dan buat pemilihan. Kini, informasi boleh didapati dengan mudah dan kebanyakan laman web dikemaskini dengan baik. Pilihlah universiti yang selari dengan kajian yang dijalankan, bukan kerana tempatnya yang cantik atau mengikut kawan. Menurut seorang rakan, kini pihak kementerian menggalakkan untuk memilih universiti yang termasuk di dalam senarai The World University Ranking.

Baca syarat-syarat kemasukan dengan teliti, malah lakukan juga survey untuk memilih penyelia yang selayaknya boleh menyelia kajian kita selama tiga tahun. Biodata penyelia juga boleh didapati dengan mudah melalui laman web universiti.


4. Hubungi Potential Supervisor

Sebelum memohon, hubungi bakal penyelia yang bersesuaian dengan bidang kajian. Ia menjadi syarat penting untuk mendapatkan kelulusan daripada penyelia terlebih dahulu sebelum pihak universiti meluluskan permohonan. Sekiranya supervisor A menolak, hubungi lagi supervisor yang lain. Elakkan mengubungi supervisor yang banyak dalam masa yang sama. Oleh itu, buat senarai potential supervisor, dan letakkan keutamaan siapa yang mahu dihubungi dahulu mengikut kesesuaian masing-masing.

Saya terjumpa satu blog yang berkongsi kandungan di dalam emel untuk dihantar kepada potential supervisor, boleh klik SINI untuk baca. Melalui blog tersebut, saya boleh simpulkan bahawa emel perlulah mengandungi: Pengenalan diri dan bidang yang diceburi, tajuk cadangan, biasiswa yang ditawarkan, dan sedikit pengalaman yang kita ada dalam melakukan kajian.


5. Isi Borang Permohonan

Sekiranya telah mendapat 'lampu hijau' dan kelulusan daripada supervisor untuk menyelia sepanjang tiga tahun, boleh terus isi borang permohonan universiti yang berkaitan. Permohonan boleh dibuat melalui atas talian sahaja, tetapi ada beberapa dokumen penting yang perlu juga dipos kepada pihak universiti. Kebanyakan universiti juga akan memaklumkan bila jawapan akan diberikan setelah memohon. Amat penting untuk memenuhi syarat dan kelayakan yang diperlukan sebelum memohon.Rajah di atas ini saya temui di SINI
dan ia sedikit sebanyak sama seperti apa yang telah dinyatakan di atas.


6. Doa dan Tawakal

Sebagai Muslim, setiap usaha perlu diakhiri dengan doa dan tawakal kepada Allah. Kita telah berusaha dan telah merancang dengan sebaiknya, tetapi Allah lah sebaik-baik perancang. Setiap kejayaan dan kegagalan semuanya telah ditentukan. Berdoalah agar semua urusan kalian menyambung PhD ini dipermudahkan.


Semoga Berjaya!

No comments:

Post a Comment