Wednesday, 22 January 2014

Rahsia Jutawan


Baru-baru ini, saya suka melihat satu rancangan melalui YouTube yang bertajuk "Secret Millionaire". Rancangan ini mengisahkan seorang jutawan yang menyamar menjadi orang biasa dan melakukan kerja sukarelawan di lokasi yang dipilih.

Terdetik di hati saya, alangkah baiknya sekiranya jutawan tersebut beragama Islam. Terlalu banyak ganjaran yang akan diberikan kepada dermawan apatah lagi niat mereka ikhlas untuk membantu mereka di dalam kesusahan.

Allah SWT telah berfirman:

"Kamu sekali-kali tidak akan mencapai kebaikan (yang sempurna) sehingga kamu menafkahkan sebahagian harta yang kamu sayangi. Dan apa sahaja yang kamu nafkahkan, maka sesungguhnya Allah mengetahuinya" (Surah Ali-Imran ayat 92)

Rasulullah SAW pernah berkata: "Tiap muslim wajib Bersedekah." Para sahabat bertanya, “Bagaimana kalau dia tidak memiliki sesuatu?” Nabi S.a.w. menjawab, “Bekerja dengan keterampilan tangannya untuk kemanfaatan bagi dirinya lalu bersedekah.” Mereka bertanya lagi. Bagaimana kalau dia tidak mampu?” Nabi menjawab: “Menolong orang yang memerlukankan yang sedang teraniaya” Mereka bertanya: “Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?” Nabi menjawab: “Menyuruh berbuat ma’ruf.” Mereka bertanya: “Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?” Nabi S.a.w. menjawab, “Mencegah diri dari berbuat kejahatan itulah sedekah.” (Hadis Riwayat: Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah. Tangan di atas adalah orang yang memberi dan tangan yang dibawah adalah orang yang meminta.” (HR. Bukhari no.1429, Muslim no.1033)

Biarpun tangan itu milik si pendosa, tetapi yang memberi tetap lebih baik daripada meminta. 

Hiduplah untuk memberi biarpun kita bukan digelar jutawan..

Dan episod ini benar-benar membuat saya mengalirkan air mata:


Semoga Allah berikan hidayah yang sebaiknya buat mereka..

No comments:

Post a Comment