Thursday, 12 November 2015

Kembara bersama Bayi

Bismillahirrahmanirrahim

Sejujurnya, saya belum pernah lagi kembara jarak jauh bersama Afeef. Seingat saya, Afeef seawal sebulan sudah saya bawa ke lapangan terbang London menghantar atok dan neneknya pulang ke Malaysia. Itu pun jarak London dan Birmingham hanyalah sekitar dua jam lebih sahaja. Selepas itu, Afeef hanya dibawa di kawasan berdekatan sahaja, disebabkan jadual belajar saya yang semakin sempit. 

Tetapi kami sudah membuat perancangan untuk kembara lagi. Kali ini bukan berdua seperti dulu. Tetapi bertiga.  Jika akhir tahun lepas, Afeef masih di dalam kandungan ketika kami ke Turki, kali ini insyaAllah Afeef menghampiri 6 bulan untuk mengembara di dua Negara yang saya rahsiakan dulu buat masa ini. 

Tidak dinafikan yang membawa Afeef jauh ke luar Tanah Ratu ini agak menggusarkan hati. Banyak faktor yang perlu diambil perhatian termasuklah berat beg, pakaian, jarak hotel, itinerari dan sebagainya. Saya juga memerlukan waktu yang panjang untuk mengatur perjalanan kami yang bakal mengambil masa hampir dua minggu di negara orang. 

Blog-blog dan nasihat kawan-kawan juga membantu persediaan saya membawa bayi sekecil Afeef. Antaranya ialah: 

1. Selain masa take-off dan landing, susukan anak tiap kali kita sendiri rasa bengang telinga semasa berada di sepanjang perjalanan. 

2. Bersedia dengan ubat-ubat penting termasuk baby balsam (ie vicks for baby), prospan dan lain-lain. 

3. Pilih baby stroller yang ringan dan selesa. Tidak perlu stroller yang mahal kerana ia berkemungkinan tinggi untuk rosak atau calar di sepanjang perjalanan. Bawa juga baby carrier dan buat keputusan bijak untuk gunakan salah satu di kawasan yang tertentu. Walaupun agak renyah membawa baby stroller ke mana-mana, tetapi ia juga membantu untuk ibu bapa bergerak dengan selesa.

4. Sekiranya menggunakan baby carrier, pastikan pakai kasut yang betul-betul selesa & tapak kasut yang boleh membawa tambahan kilo kepada kepada beban kaki.

5. Susukan atau tukar lampin sebelum anak meragam. Terus bertindak bila dia bagi tanda meragam atau dah cukup jam. Ia bagi mengelakkan jadual perjalanan terganggu. 

6. Sapu skin protector pada anak untuk  mengelakkan kulit kering kerana faktor cuaca. Contoh: virgin coconut oil (VCO). Pakaikan pakaian yang sesuai mengikut musim negara yang dilawati. 

7. Bawa pakaian lebih untuk bayi dan juga ibu bapa bayi di dalam handy bag. Berkemungkinan muntah bayi juga terkena pakaian ibu atau bapa. Malah, ibu bapa perlu selesa terlebih dahulu untuk perjalanan terasa selesa. Saya suka idea membawa lampin bayi seperti mana di dalam video di bawah:8. Atur itinerari dengan bijak. Kurangkan kawasan yang ingin dilawati dan tambah anggaran masa untuk menukar lampin bayi, menyusukan bayi dan masa sekiranya bayi meragam. 

9. Asingkan beg khas untuk barangan bayi sebagai persediaan jika checked in beg mengalami masalah. Ambil tahu berapa muatan yang dibenarkan, kerana setiap penerbangan mempunyai syarat yang berbeza. Boleh rujuk SINI.

10. Bawa mainan yang bayi gemari. Contoh: yang berbunyi atau tidak bahaya untuk dimasukkan di dalam mulut. Sebaiknya mainan diletakkan di dalam handy bag, dan sediakan pelbagai agar bayi tidak bosan. Download beberapa apps sesuai untuk bayi di telefon pintar anda, untuk mengelakkan bayi rasa bosan jika berada di dalam bas atau tren pada waktu yang lama. Tidak salah menggunakan teknologi.

11. Susukan bayi di kawasan yang sesuai dan selesa. Ini bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi secara eksklusif. Gunakan nursing cover, dan bapa perlu bagi sokongan penuh untuk menyusukan bayi. Bawa juga pam susu jika perlu.

12. Bawa salinan passport dan surat kelahiran bayi anda. Nasihat ini untuk mereka yang mahu dapatkan harga murah bagi bayi umur dua tahun ke bawah.

Tips di atas diambil daripada group BBM dan beberapa blog seperti SINI, SINI dan SINI, dan diubah serta ditambah khas sebagai persediaan dan peringatan kepada saya. Mohon doakan perjalanan kami dalam tempoh kurang daripada 10 hari lagi selamat dan dipermudahkan semuanya. Ameen. 

Afeef, jom kembara!

No comments:

Post a Comment