Thursday, 23 November 2017

Keputusan

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ini adalah hari di mana keputusan UPSR akan diumumkan. Tiga orang anak saudara saya menduduki UPSR pada tahun ini, dan saya belum tahu keputusan mereka. Walau apapun keputusan yang diperolehi, saya ucapkan tahniah dan syabas atas segala usaha yang telah diberikan. 

Apabila kakak saya menyuarakan bahawa dia rindu Ayah pada hari ini, kerana Ayah adalah seorang yang sangat meraikan kejayaan cucu-cucunya. Saya teringat Ayah dan reaksi beliau pada hari keputusan UPSR saya diumumkan. Ia berlaku dua puluh tahun yang lalu..

Ayah adalah guru besar di sebuah sekolah rendah, tempat yang sama saya dan adik bersekolah. Sebagai guru besar, Ayah mempunyai hak dan tanggungjawab untuk mengambil keputusan untuk semua pelajar pada hari tersebut. Saya ada bersama-sama beliau pada hari tersebut. Saya berdoa untuk mendapat keputusan yang baik bukan kerana saya, tetapi kerana Ayah. Kerana Ayah adalah guru besar. Sejujurnya, saya tidak buat yang terbaik. Saya tidak tahu kepentingan peperiksaan buat masa itu. Saya ada sedikit merasakan tertekan kerana perlu belajar untuk dua peperiksaan: UPSR dan UPSRA.

Wallahi, pada hari berkenaan, kematangan saya yang sedikit itu membuatkan saya terfikir... Adakah Ayah akan merasa malu atau bangga dengan keputusan yang saya perolehi. Ayah juga orang yang mengumumkan keputusan itu kepada saya. Saya adalah orang yang pertama tahu keputusannya berbanding kawan-kawan yang lain. Saya menangis. Bukan kerana saya, tetapi kerana memikirkan reaksi Ayah apabila ditanya oleh para guru dan kawan-kawan beliau.

Akan tetapi, Ayah tidak pernah marah. Malah mengucapkan tahniah. Keputusan saya tidak begitu baik. Sehingga kini saya masih tidak tahu apa perasaan Ayah pada hari keputusan diumumkan dua puluh tahun lalu. Sehingga kini juga, masih ada rasa bersalah kerana tidak lakukan yang terbaik untuk Ayah. Biarpun saya tidak membanggakan Ayah dengan keputusan saya, tetapi saya berharap suatu hari nanti dia merasa bangga kerana mendidik saya dengan baik sehingga hari ini.

Peringatan untuk saya untuk tahun-tahun yang bakal datang, agar tidak mengukur kejayaan Afeef dan Afnan hanya melalui keputusan peperiksaan yang dia perolehi. Kejayaan itu terlalu subjektif untuk diukur dengan A, B, C atau D. Belajarlah dengan baik. Hiduplah untuk belajar, dan teruskanlah belajar untuk hidup. Kalian tetap kebanggaan ibu selamanya.

Semoga Allah merahmati Ayah
mengampunkan Ayah
dan menempatkan Ayah di Syurga tertinggi yang abadi..

There's two possible outcomes: if the result confirms the hypothesis, then you've made a discovery. 
If the result is contrary to the hypothesis, then you've made a discovery. 
- Enrico Fermi

No comments:

Post a Comment