Wednesday, 3 September 2014

Cambridge: Kota Ilmu, Sampan & Basikal!

Bismillahirrahmanirrahim

Sudah lama menyimpan niat untuk mengunjungi Cambridge, dan saya rasa kali ini adalah masa terbaik untuk ke kota yang terletaknya salah satu universiti terbaik di dunia; University of Cambridge.

Tujuan saya ke Cambridge ialah menghadiri Conference: the Authors, Editors and Audiences of Medieval Middle Eastern Text di Faculty of Asian and Middle Eastern Studies, University of Cambridge. Ada beberapa tajuk pembentangan yang menggesa naluri saya untuk hadir seminar ini, biarpun seorang diri kerana suami bekerja.

Tiba di Cambridge pada -awal pagi- hari bekerja memberi peluang kepada saya melihat kesibukan penduduk Cambridge sibuk bergerak sama ada ke tempat kerja, kolej, universiti atau sekolah, dengan menaiki basikal! Saya teruja melihat jalan raya dipenuhi penunggang basikal dengan berpakaian kemas menuju destinasi masing-masing. Penunggang basikal diberi laluan khas, malah rata-rata kawasan parkir menyediakan kawasan khas meletakkan basikal. Tanda-tanda di sepanjang jalan juga ada ditujukan khas untuk penunggang basikal. Menarik..


Saya mengambil peluang berjalan kaki ke lokasi conference, Alhamdulillah Google Maps banyak membantu sepanjang perjalanan sendirian tetapi sekali-sekala saya perlu matikan telefon bimbit untuk menjimatkan bateri. Menjadi peserta paling awal yang hadir memberi peluang kepada saya meneroka fakulti universiti dan berkenalan dengan seorang wanita lewat 30-an, yang datang daripada Netherlands ke Cambridge untuk menyertai conference ini.


Sepanjang conference berjalan, saya tertanya-tanya apakah tujuan sebenar mereka yang bukan Islam mengkaji tulisan, sejarah dan dunia peradaban Islam? Adakah kerana minat untuk mengambil tahu atau ada tujuan selain daripada itu? Saya buang segala fikiran negatif dan bertindak secara profesional. Sejujurnya, saya malu. Saya malu bagaimana saya sebagai Muslim terlepas pandang untuk mengkaji apa yang mereka kaji. Saya malu kenapa saya tidak gunakan masa sebaiknya untuk mengenali ulama Islam yang telah menjadi fokus kajian orang bukan Islam. Saya malu, dan sangat tercabar...

Kebanyakan topik perbincangan dalam conference tersebut menyentuh tentang kajian teks ulama Islam dari pelbagai aspek: hadith, sejarah, sosial, politik, kesenian dan sebagainya. Kebanyakan mereka juga membentangkan topik kajian master/phd mereka, daripada universiti2 di dalam dan luar England. Bagi saya, hari tersebut adalah hari terbaik di dalam hidup saya untuk memulakan bulan baru, iaitu pada 1 September.

Sayangnya, saya terpaksa keluar awal kerana waktu bas tidak banyak di antara Cambridge dan Birmingham. Dalam perjalanan pulang, saya berpeluang melihat salah satu daya tarikan Cambridge iaitu kota sampan ala-ala Venice, Italy. Cantik, tapi mahal. Harga akan lebih murah sekiranya ada kemahiran untuk mendayung sendiri. Menurut rakan-rakan yang pernah menaiki sampan di Cambridge, tempahan melalui atas talian juga jauh lebih murah, boleh rujuk SINI.
Sementara menunggu bas, saya sempat pusing di bandar Cambridge. Cuaca tidak mengizinkan saya bergerak jauh. Hujan turun perlahan dan kemudian tidak berhenti sehinggalah bas sampai. Ada pasar kecil di tengah bandar Cambridge. Bukan sahaja menjual makanan, minuman dan buah-buahan, tetapi ada juga kedai menjual cenderamata, dan buku-buku terpakai. Agak sukar untuk temui kedai buku terpakai jika di bandar besar Malaysia, apatah lagi di kawasan pasar.


Apapun, satu hari di Cambridge adalah satu pengalaman yang tidak akan dilupakan, dan saya akan menggelar kota ini sebagai kota ilmu, kota sampan dan kota basikal, supaya sentiasa lekat di dalam ingatan.

Cambridge, semoga kita bertemu lagi!

No comments:

Post a Comment