Monday, 9 May 2016

Setiap Hari adalah Hari Ibu?

Bismillahirrahmanirrahim

Di United Kingdom, Hari Ibu disambut pada bulan Mac. Berbeza dengan Hari Ibu di Malaysia yang disambut pada hari ahad minggu kedia pada bulan Mei. Jika diikut kalendar tahun ini, Hari Ibu Malaysia jatuh pada hari semalam 8 Mei 2016.

Sayangnya, masyarakat Malaysia masih berdebat tentang hukum sambutan Hari Ibu. Ada yang kata boleh, dan ada yang kata tidak boleh. Saya tidak mahu menggunakan hukum halal dan haram kerana impaknya akan jauh lebih besar. Debat tentang hukum ini berlanjutan setiap tahun. Ya, setiap tahun. Dan saya hanya pandang sebelah mata sahaja jika terlihat diskusi tentang hukum tersebut, bukan kerana tidak mahu ambil tahu, tetapi tidak mahu menjadi orang yang sama duduk di dalam lubang yang sama, yang tidak mahu mencari solusi.

Saya tertarik dengan perkongsian Saiful Nang di Facebook. Memetik sedikit kata-kata beliau:

"Adakah betul kita sambut hari ibu setiap hari? 
Kenapa tidak kita sambut maulid setiap hari?
Kenapa tidak kita sambut harijadi setiap hari?
Kenapa tidak kita sambut hari merdeka setiap hari?

Kerana ini semua ceremonial sahaja. Biarpun jika betul asalnya kerana keraian kelahiran icon besar agama lain, tetapi adakah yang haram itu memperingati ibu dan memberi ucapan SELAMAT HARI IBU sambil membuat orang lain teringatkan tentang ibu mereka ATAUPUN kerana asbab mula hari ibu itu dimulakan mereka?

Mana yang baik kita ikut. Yang buruk kita tinggalkan. Jika tarikh hari ibu itu diambil sempena ceremonial agama lain sekalipun, bukankah selama setahun ia jadi satu asbab untuk kita ingat ibu kita sendiri?
Salah?

Jika salah...umukanlah satu hari ibu ikut kalendar Islam pula. Yang kata hari ibu hari-hari. Tak perlu tepek kenyataan ustaz sana-sini jika ustaz sana dan ustaz sini pun masih bercanggah kerana tidak balikkan kepada Quran?

Lihat pada yang baik untuk diambil walaupun dari yg bukan Islam, yang buruk, tinggalkan dengan baik."Lalu saya bertanya kepada diri sendiri.. 

Adakah saya sambut Hari Ibu setiap hari? Adakah saya telefon Emak setiap hari walaupun saya yakin yang saya doakan Emak dan Ayah setiap hari.. 

Tahun ini, saya telefon Emak dan mengucapkan Selamat Hari Ibu awal sedikit pada hari Jumaat lepas. Ternyata bahawa dia gembira dengan ucapan anaknya yang jauh. Saya tidak mampu memberi apa-apa hadiah tahun ini, tetapi saya mengharap agar doa saya adalah hadiah terbaik agar Emak sentiasa dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang baik, dan semoga Allah berikan ganjaran yang terbaik buat Emak kerana melahirkan, mendidik dan menjaga saya dengan baik. Walaupun saya tidak rapat dengan Emak, tetapi setelah menjadi Ibu, ada beberapa naluri keibuan yang saya mengerti kini yang dahulunya saya tidak mengerti. Ucapan Selamat Hari Ibu saya sudah memadai untuk menggembirakan hati Emak yang jauh di mata...


Doa dan restu Emak terlalu penting di dalam hidup saya!


Dan saya pun bertanya kepada diri sendiri lagi...

Adakah saya akan gembira jika Afeef mengucapkan Hari Ibu kepada saya apabila dia besar nanti? Ya, hati saya akan berbunga-bunga. Tidak perlu sambutan besar, atau bunga dan hadiah yang mahal, ucapan tersebut sudah cukup menggembirakan hati seorang Ibu. Tetapi jika dia terlupa suatu hari nanti, Ibu maafkan dan redha kerana Ibu tidak mengharapkan apa-apa balasan melainkan doamu sebagai bekal di Akhirat kelak..

Selamat Hari Ibu!

No comments:

Post a Comment